602pro PC Suite • tdsystems.eu
602pro PC Suite
wrote Tomáš Dlouhý • published 27.01.2010 22:11 • displayed 1221 x • score 3
Celkem nedávno jsem zavzpomínal na kancelářskou sadu StarOffice 5.1. Kromě něj jsem se pokusil používat i jiný alternativní balík - český balík 602pro PC, který je v současných verzích postaven na OpenOffice. Ale na verzi na kterou se dnes podívám, je ještě starší je to první Suite, který kdysi přinesl ke svému stému číslu jako dárek pro čtenáře časopis CHIP (duben 1998) a který jinak stál cca. 2000 Kč...

Co si pamatuju, bylo toto číslo CHIPu velmi rychle prodáno. Aspoň v trafikách u nás v boleslavy. Za nějakých 124 kč se dalo získat CD s tímto balíkem, který měl být čerstvě uveden na českých trh a v USA se prodával za cca $50 (~2000 kč v té době). Tedy čtenáři tohoto časopisu byli mezi prvnímy v ČR, kteří tento kus softwaru vlastnily. Nutno podotknout, později od další verze byl balík poskytován zdarma ale bez šablon.

Tento kancelářský balík obsahoval pouze základní programy - byl určen do domácností. Šlo o textový procesor (602Text), tabulkový kalkulátor (602Tab), editor obrázků (602Photo), skenovací nástroj (ORC602) a správce šablon (602Desk). Poslední jmenovaný program byl asi nejzajímavější. Zde se totiž nacházela "skříň" se šablonamy, které byly rozděleny do šanonů. Bylo možné vytvořit i vlastní skříň či šanon. Mezi nimy například daňové formuláře, personalistické formuláře (smlouvy, dovolenky, cestovní příkazy,...) apod.

Mezi nejpoužívanější části balíku patří textový procesor. V balíku jej zastupuje 602Text coby nástupce tehdy i docela rozšířeného WinText 602 (coby nástupce slavného českého dosového programu T602). Pokud jde o kompatibilitu s MSOfficę musím řícţ že tohle oproti např. StarOffice byla velké slabina. Byli sice dokumenty, které tento program otevřel dokonce lépe než StarOfficę, ale dle mých zkušeností šlo o cca 5% dokumentů. Jinak to bylo takřka tragické. O něco málo lepší byla situace u uložených dokumentů a přenesených do Wordu. Dokument na snímku je ten samý co je v předchozí recenzi u StarOffice 5.1. Ukázaná část souboru vypadá sice lépe než u SO, ale zbytek je otevřen mnohem hůře.

Druhým postatným programem je tabulkový proceser, zde 602Tab. Bohužel k tomto programu nemám, žádný screen, jelikož na Wine se mi odmítl otevřít. Pokud jde o kompatibilitu s Excelem, zde šlo o naprostou tragédii a to jak import tak export. Program uměl sice jen základní operace, a pokud by byl trochu více kompatibilní pak by měl šanci uspět, protože většina uživatelů stejně nepotřebuje 95% funkcí excelu. Opět vedle tohto je SO, ale vedle něj je SO bezchybně kompatibilní.

Editor grafiky, pouze bitmapové, se jmenuje 602Photo. Ten se dá použít jako základní editor fotek, jak již název napovídá. Není to žádný Gimp či Photoshop ale vetšině lidí by na domácí úpravy fotek stačil i dnes. Zajímavým programem sady byl ORC602 na skenování textu to dokumentu. Dle mých zkušeností opravdu fungoval a uměl i rozpoznat češtinu. Ještě jsem opomněl drobná prográmek Grab602. K čemu že to byl? Stahování celých stránek, prošel odkaz po odkazu a stáhl celou webovou stránku na disk.

Zhodnocení závěrem. Balík by sám o sobě stačil drtivé vetšině domácích uživatelů, ovšem by za a) na trhu nesměl být MS Office nebo za b) by musel být více kompatibilní (alespoň na úrovni StarOffice). Narozdíl od SO byl plně česky. Jako samostatný balík to byl velmi dobrý kus práce, mezi zajímavé funkce patřil např. generátor čárových kódů. Pro domácí uživatele zcela určitě kvalitní balík. Ovšem zmíněná chyba jej zcela diskvalifikovala. Software602 se pokusil o uvolnění tzv. free verze (2001 a 2002) a vytvoření podobně jako SO komerčni podpory a sady šablon za peníze. Dokonce k tomu přibalily svojí databazi WinBase602.  Přesto se balík nezadržitelně řítil do historie, protože vzhledem k problémům s formáty nemohl na konkurenci MS Office ani pomýšlet. Na druhé straně nemohl ani konkurovat Star(Open) Office, který poměrem cena/výkon podával daleko lepší výkony (byl zdarma, spolupráce s MSO byl o hodně lepší atd).

Nakonec ale se Software602 nevzdala myšlenky na svůj vlastní balík a spolu s úspěchem OpenOffice se rozhodli vzít OO přidat k němu WinBase602 a tento balík přejmenovat na 602Office. Samozřejmě uvolnily jak verzi zdarma tak komerční krabici. V této podobě šetsetdvojka existuje dodnes.

Shrnutí plus-mínus

+ Skvělá podpora češtiny 

+ Přijatelná cena (cca 2000 Kč)

- Kompatibilita s MS Office

+- Výhradně určeno pro domácnosti

Suma sumárum, balík který doplatil na svou konkurenci ač měl v českém prostředí velkou šanci na úspěch. Zkuste si otevřít tehdejší odborné časopisy. Najde v nich reklamy typu "Kancelářský balík za 10% ceny nového PC" apod. Velká mediální podpora pomáhala rozšířit povědomí o tomto díle. Velmi připomíná "rozsah" domácího kancelářského balíku od Microsoftu - Works. Přesto byl převálconán balíkem zcela zdarma a to OpenOffice. Ten se na rozdíl od 602pro PC hodil nejen do domácností ale i firem. Kromě toho byl zcela zdarma.

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment