StarOffice 5.1 • tdsystems.eu
StarOffice 5.1
wrote Tomáš Dlouhý • published 22.01.2010 04:57 • displayed 803 x • score 1
Když jsem nedávno vedl diskuzi s několika přáteli na téma MS Office (MSO) vs OpenOffice (OO) a poslouchal jak se OO nedá stále ještě používat, vzpoměl jsem si na svůj přechod od MSO k OO tedy k jeho předchůdci tj. StarOffice konkrétně verzi 5.1.

Vlastně můj přechod začal takovým experimentem. V předmětu Informatika na základní škole, který učil pan ředitel jsme se učili používat MSO (tehdy 95). Byl tam jeden o něco lepší počítač s Windows 98, na ostatních byly "devedesát pětky". Já jsem většinou seděl u toho s W98. V té době jsem občas, za svoje ušetřené penize z kapasného kupoval časopis PC WORLD. A z něho jsem se dozvěděl o exitenci jakého si StarOffice. Po dohodě s panem ředitelem jsem v rámci experimentu, který mi ten experiment umožnil (!!), nainstaloval na ten pc s W98 StarOffice a jako jedniný nemusel používat MSO. Takhle jsem se dostal k staroffice. Nedávno jsem hledal, něco okolo OpenOffice a v odkazech se objevil i nápis StarOffice. Vzpoměl jsem si na začátky s tímto balíkem od společnosti Sun. Rozhodl jsem se zavzpomínat a do wine nainstalovat StarOffice 5.1.

Takže prvně, úkol, jak se ukázalo nejtězší, najít někde instalační soubor StarOffice 5.1 se nakonec podařilo(pokud byste měly zájem si také vyzkoušet jak se tehdy pracovalo s SO můžete stahovat zde). Druhý úkol o něco jednodušší nainstalovat to. Jistě se ptáte, proč jsem si zvolil verzi na wine. Prostě proto, že do Windows nechci aby se mi to křížilo s OO a linuxová instalace nechce naběhnout. Proto úkol zbyl na wine. Instalace proběhla kupodivu bez problémů.

Po nainstalovaní a spuštění se předemnou objevil celý StarOffice 5.1 se svou "plochou" (viz třetí obrázek). Koncept tehdejšího StarOffice spočíval právě ve vlastní ploše a vlasním startem (podobném tomu z Windows 95). Každé okno (i systému Windows) bylo na taskbaru. Tento styl se používal do verze 5.2, resp. některé z betaverzí 6.0. Ono vlastně 6.0 byla celkově "revoluční" verze. Kromě rozdělení programů na samostané to byl navíc plně zpoplatněný produkt. Licenční politka byla u starších taková, že k dispozici byla jak verze zdarma (pod podmínkou registrace u Sun, s vyjímkou 5.2, kde tato podmínka nebyla) nebo krabicové Deluxe verze s podporou a doplňky za peníze. Od právě šesté verze byla jen "krabicová". Tento krok ovšem vyvolal vlnu nevole v linuxové komunitě, a tak sun uvolnil zdrojové kódy (odebral plánovač času) a vydal to pod názvem OpenOffice. Ale zpět k naší "pět  tečka jedničce".

Než se podíváme na věci okolo složení, kompatibility atd. nesmím opomenout zmínit, že hlavní okno SO mohlo sloužit jako nejenom průzkumník, ale i jako prohlížeč internetu. Teď již ke složení sady. Samozřejmě jako v každém kancelářském balíku ani zde nechyběl textový procesor, tabulkový kalkulátor, tvůrce prezentací, program pro databáze, editor grafiky. Mimo těchto hlavních programů měl v sobě i editor HTML (založený na "texťáku"), grafů a matematických vzorců.

Než přistoupíme ke kompatibilitě všimli jste si jak vypadá průvodce vytvoření prezentace? Ano! stejně jako v OO 3.x! Skutečně některé věci jsou stále stejné, alespoň na povrchu. Pokud jde o kompatibilitu pokusil jsem se nainstalovat podobně starý Office, který jsem sehnal tj. verzi 97 (SO 5.1 je rok 1998 či 1999). Nejprve bych ovšem upozornil na velmi významný problém tj. české kódování. S tím měl SO 5.1 bez zvláštního patche problémy, hodně záleželo na použitém fontu. Ale patch jsem nesehnal a tak omluvte prosím chybející české znaky na některých snímcích.

Nejprve dokument vytovřený v OO a uložený do DOC a SDW (předchůdce OpenDocumentu). Všechny ostatní dokumenty budou vytvořeny v MSO aby bylo možné porovnat kompatibilitu s nejrozšířenějším balíkem do kanceláří. Na snimcích vidíme rozohozené obrázky vzhledem k tabulce.

Druhým příkladem bude tabulka za excelu s jednoduchým grafem.  Na rozdíl od textu se graf i tabulka přenesly zcela bez problémů.

 

Poslení test provedeme na celkově nejproblematičtější součásti tj. Power Point. Zde nakonec není žádný problém

 

Na konec se podíváme jen v rychlosti na Databázi, Math a Draw (editor grafiky).

Pokud bych měl tento balík zhodnotit, tak pokud šlo o kompatibilitu tak v porovnání např. v té době celkem oblíbeného (českého) balíku 602proPC byla tato v StarOffice 5.1 nadstandartní. Celkově pak pokus člověk nepožadoval extra funkce excelu byla také obstojná. Úplně nejlepší ovšem bylo (což byl můj případ) udržovat dokumenty v StarOfficích formátech. Stejně v té době jsem tak maximálně tisknul výsledky a to bylo celkem jedno. Jistě uznávám že příklady uvedené zde v tomto článku jsou primitivní.

Teď se na StarOffice podívám z celkového pohledu. StarOffice byl na svou dobu vynikající kancelářský balík. Pokud šlo o cenu naprosto vedl. V té době neexistovala žádná studentská verze MSO, vše za těžké peníze. Funkcí měl dostatek, mám zato, že 99.9% uživatelů (domácích) by zcela stačil i dnes. Vynikal jiným rozhraním, kvalitní sadou programů a tím, že byl dostupný pro Windows i Linux. Také je zajímavé, nakolik jsou některé věci (do očí bijící například tvůrce vzorců, či průvodce novou prezentací) jak málo se na podhled změnilo i v současných verzí OpenOffice. Ano tyto prvky jsou tak dobré, že je není prostě potřeba nijak zásadně měnit.

Jak už jsem nastínil, skutečně používám Star(Open)Office již velmi dlouho (skoro než 10 let). Proto se nemůžu nesmát při čtení argumentů že je nepoužitelný protože nemá tolik funkcí co MSO. Mnohdy jde však o předsudky vůči ne-MS kanceláři - zbytečné. Všechny práce do školy (později i na střední i vysoké), které jsem dělal tak vždy v tomto balíku. Nikdy jsem nenarazil na problém, především při přenosu do MSO.

Shrnutí + -

+ Cena

+ Obsah balíku

+ Kompatibilita s Office

+- Jedinečné prostředí

- Problémy s češtinou

Na konec bych zmínil to, že jsem rád, že jsem dostal možnost si tento skvělí balík vyzkoušet (doma jsem měl 386 s Win 3.11). O necelý rok později když jsem dostal nový počítač (celeron 600 Mhz, 64Mb RAM, W98) jsem nainstaloval novejší verzi StarOffice 5.2. Tato verze řešila problémy s čestinou. Je pravdou, že také ovšem nebyla lokalizovaná. To byl až pozdější OpenOffice.

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment