openSuse Leap 42.1 CZ • tdsystems.eu
openSuse Leap 42.1 CZ
wrote Tomáš Dlouhý • published 25.11.2015 23:52 • displayed 1145 x • score -13
Read the article in other languages:
Linuxová distribuce opensuse vyšla nedávno v nové verzi, která překvapuje číselným označením 42.1,které nahrazuje verzi 13.2. Komunita okolo této distribuce se rozhodla sloučit vývoj opensuse a enterprise verze SUSE SLE a rapidně zvýšit číslo verze. Dění okolo této verze jsem sledoval a nyní přišel čas ji vyzkoušet. Po dvou letech jsem opustil verzi 13.1. A jak si nejnovější verze vede?

Ale nejprve pohovořím o stávající verzi, kterou jsem měl nainstalovanou a šlo o verzi 13.1 tudíž tu předchozí jsem přeskočil, protože přecházet nebyl důvod, systém fungoval stabilně a bez větších problémů a tak jsem verzi přeskočil u svého hlavního PC. Nicméně  verzi 13.2 jsem instaloval pak na svůj služební počítač a jeden počítač v rodině. Tak přišel čas nainstalovat nový os po dvou letech, protože doba pokročila a byl čas přejít na nové KDE5 a další nové věci a systém openSuse Leap 42.1 uspěl při testování ve virtuálním prosředí. Kromě toho jsem chtěl provést nějaké změny uspořádání na disku jako např. zrušit oddíl s daty pro Windows i Linux a spojit jsem do jednoho disku v linuxu a tím získat místo pro linux a aplikace. A hlavně moje oblébené hry StarCraft II a Diablo III fungují lépe v Linuxu než ve Windows, takže Windows už pořebuju jen kvůli televizní kartě, kterou dell zvolil tak debilně že k ní neexistují ovladače pro nic jiného než Windows. Dokonce ani pod novou verzí Windows mi nebude chodit, jde o kartu pro Windows Media Center, takže se budu “sedmiček” jako záložního systému držet jako h… (pardon) košile. Co mě opravdu na nové verzi zaujalo je to, že je postaveno na enterprise verzi Suse Linux Enterprise (SLE) 12 sp1, tedy draze placené verze. V budoucnosti se to otočí a Leap bude základem pro SLE, ale teď je to takhle a zní to fajn. Instalace se standartně povedla, jen mě zarazila maličkost, ač jsem měl plný obraz systému (4.7GB ISO DVD) balíčky se stahovaly z internetu, ale alespoň se zrovna stáhly v aktuální verzi. Díky stahování se instalace protáhla na 30 minut.

Po opětovném nastartování operačního systému se předemnou objevila obrazovka s přihlášením a pak už KDE5 desktop. Musím říci že nové prostředí mě překvapilo naprostou plynulostí a rychlostí a navíc přestal hučet větrák tedy očividně méně zatěžuje i hw notebooku. Design podobně jako u 13.1 je laděn do tmava, jen panel je světlý, předcházející 13.2 to byla zelená barva. Systém visuálně působí velmi povedeně, ale jako vždy jsem provedl úpravy v barvách, obrázek, lišta a jsem spokojený. Ale zpátky k systému je zde obsažen kernel ve verzi 4.1.1, KDE frameworks ve verzi 5.15 a třeba libreoffice 5.0, takže pokud možno co nejnovější a otestovaný software, právě s přihlédnutím k tomu, že jde o překreslené SLE.

 

Systém je velmi stabilní a zatím jsem zaznamenal snad jediný problém  a to pokud počítač uspím a pak probudím nenastartuje se síť, program NetworkManager se stále zkouší připojit k síti ale s chybou že nelze nastavit IP adresu. Podobný problém jsem měl na začátku i u 13.1 ale tam s první várkou updatů bylo opraveno. No nicméně jsem alespoň k tomu zadal ticket do bugzilly k openSuse. Jinak jsem z chování systému nadšen. Například jak jsem psal ohledně her tak jsem zkoušel i nějaké další stáhnout skrze Steam ale ten Windowsový a zdá se že také šlapou jak mají, což je super. Jediná maličkost to kazí a to že wine špatně integruje ikonky do systray v KDE5 a tak jako workaround bylo vybráno řešení že se objeví okno “wine tray” kde jsou všechny ikony které má Wine spuštěné na pozadí, tedy např. Battle.net a Steam. Jak jsem již nedávno psal na služebním nb jsem použil jako souborový systém btrfs se kterým jsem před pár lety bojoval. Nyní jsem tento filesystém použil i v nové instalaci a musím konstatovat že systém opravdu nevykazuje žádné potíže.

 

Závěr tohoto článku je že kombinace SLE a openSuse Tumbleweedu (průběžně aktualizované verze) je velmi dobý. Mohu tuto verzi jen doporučit všem lidem co vyžadují opravdu stabliní a rychlý systém. 

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment