Další android v ruce • tdsystems.eu
Další android v ruce
wrote Tomáš Dlouhý • published 17.06.2015 00:09 • displayed 329 x • score -9
Nedávno se mi pokazil můj dosavadní telefon, HTC ONE (M7). Teda pokazil, v rohu displaye ze začala po zahřátí telefonu (hraní her, náročnější appka nebo nabíjení) zobrazovat žlutá skvrna, která setrvala do vychladnutí. A protože telefon měl kousek do záruky a já neměl zájem aby tohle byl začátek problémů, dal jsem telefon na reklamaci. Ale před tím jsem zjistil že mám nějakou slevu u operátora vybral levný mobil jako záložní s tím že jsem pár korun doplatit. Dnes se podíváme co bude sloužit jako záložní mobil. Jde o Vodafone Smart Prime 6.

Tento telefon celkem zapůsobil v recenzích a poslední dobou se o něm na odborných webech mluví, protože nabízí celkem dost a obzvláště za cenu, kterou si Vodafone o přístroj řekne, stojí totiž 3277Kč. Telefon mám cca 3 týdny tak se na něj pojďme podívat. Nejprve stručně parametry:

Qualcomm Snapdragon 410 (4x jádro) o taktu 1,2GHz, 64-bit

1GB RAM

8GB vnitřní paměti doplněné microSDHC (ale max. 32GB)

5“ IPS display s rozlišením 1280x720

LTE 800/850/900/1800/2100/2600 => na všech evropských pásmech

Baterie 2500mAh

8MPx zadní a 2MPx přední foťák

NFC

Už z hardwarových vlastností je vidět že jde velmi zajímavý kousek. Co je ale úplnou raritou v této cenové kategorii je verze Androidu, v telefonu je verze 5.0.2! Což je super. Musím říci že už po rozbalení na mě udělal dojem. Na rozdíl od předchozího HTC je telefon plastový není z jednoho kusu ale pořád nemá uživatelsky vyměnitelnou baterii. Celkové zpracování je však na jedničku, nikde nic nevrže a v ruce sedí velmi dobře. Celkový běh systému je i díky čtyřjádru a čistému androidu plynulý. Systém se sice občas zamyslí, nejčastěji při stisku tlačítka pro přepnutí aplikací, ale jinak jede s rychlostí blesku, až mě to překvapovalo. Pokud jde o výkon (herní) např. takové Antutu naměřilo cca 22000 bodů, což je hodnota, kterou mnohé vyšší modely měly dva roky zpátky. Třeba příklad můj běžný telefon HTC One (vlajková loď dva roky zpátky) má cca 25000 bodů v úsporném režimu a 31000 v plném, je pravda že na daleko vyšším rozlišením (1920x1080), ale i tak je to zajímavé.

Co mě potěšilo, byla podpora všech LTE pásem včetně specifické vodafoní frekvence 900 Mhz, díky čemuž jsem před „4G“ utekl jen v metru (nebylo pochopitelně nic) a na pár místech okolo R10, mezi Prahou a MB, Tam mi „jen“ naskočilo HSPA+. Super je také podpora NFC v současnosti pro srandu se dvěma NFC zařízeními, v budoucnu snad i pro platby telefonem. Samozřejmostí je WiFi. Nechybí ani GPS (včetně ruského GLONASSu), přičemž jak je u Qualcommu zvykem je GPS velmi přesný a rychlý. Co bylo taky fajn je podpora pro krokoměr (otestováno s Google Fit). Fotoaparát je opět v rámci dané ceny parádní. Musím říci že za určitých podmínek i lepší než u HTC One, což je spíše pro ostudu HTCčka. Díky androidu 5.0 telefon podporuje i sdílení obrazovky telefonu na Chromecast. Výdrž je také solidní, dostal jsem se i při intenzivním používání na dva dny. Pokud si zahraju nějakou hru pak vydrží cca 8 hodin her v kuse. Zapomněl jsem zmínit display ten je opravdu kvalitní a pozorovací úhly jsou opět v rámci dané kategorie nadstandartní. Co mě také potěšilo byla podpora fuknce „tap-tap weakup“ tedy dvou klepnutí na display probudí telefon ze spánku. Potěší podpora microSD karet vč. SDHC do 32GB, ty vyšší kapacity SDXC (64GB+) pak telefon nepodporuje. Uvídíme co bude s aktualizacemi, kdyby se Vodafone rozhodl přidat nějaký update bylo by to extra překvapení.

No a teď také stinné stránky, především se musím přiznat spíše pro mě specifické protože jsem rozmazlen vyššími telefony. Telefon by mohl mít klidně i 2GB RAM, spíše kvůli běhu více aplikací souběžně, protože telefon je celkem rychle vypíná. Co mi úplně chybí je podpora USB host tedy OTG a připojení dalších zařízení k telefonu přes USB redukci. Za chybu pak považuju (ale to půjde opravit softwarově) je problém s ukládáním dat na SD kartu namísto do interní paměti. Při přesunu aplikace se sice v systému sice tváří jako přesunutá ale není zůstane v interní paměti. Např i fotky zůstávají pouze v telefonu.

Ale slovo závěrem telefon je pro mě, jako zájemce o jinou třídu telefonů, velmi příjemným překvapením a kromě výše zmíněné nepodpory OTG mi na něm moc chybí. Přiznám se občas jsem se nachytal že bych si tohle uměl představit jako primární telefon, takže za mě super, i když po návratu HTC One uvidíme. Chybět mi bude „tap-tap weakup“ a LTE 900.

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment