Hliník se odstěhoval na Taiwan aneb proč HTC One králem • tdsystems.eu
Hliník se odstěhoval na Taiwan aneb proč HTC One králem
wrote Tomáš Dlouhý • published 31.07.2013 22:39 • displayed 264 x • score -1
Před měsícem a něco jsem si pořídil HTC One, jednoho ze tří králů mobilních zařízení. Záměrně jsem nenapsal telefonů, protože tato zařízení již tento pojem překonala a telefon je jen jedna z mnoha funkcí co zařízení nabízí. Pojďme se podívat na to co toto zařízení nabízí.

 Nejprve trochu teorie okolo hardwaru, který je asi již notoricky známý. Stejně jako ostatní vlajkové lodě nabízí čtyřjádrový procesor Snapdragon 600 od Qualcommu o taktu 1,7GHz, 2GB operační paměti a výkonný grafický akcelerátor Adreno 320 a vestavěnou pamět 32GB, ale bez podpory paměťových karet. Display o velikosti 4.7“ s rozlišením FullHD, technologie displaye je použita S-LCD3 s výbornou jemností 468ppi. Podporuje klasické GSM sítě, 3G síťě vč. vylepšení datových přenosů HSPA+ ale i LTE. Z dalších přenosových technologií podporuje Bluetooth, Wifi nebo NFC. Zajímavostí je pak navrátilec IrDA. Přední kamera 2.1Mpx 1080p zadní kamera 4Mpx ultrapixel f/2.0 s OIS navíc podporuje HDR za běhu i ve videu. Baterie má kapacitu 2300mAh. Parametry telefonu jsou bezesporu zajímavé a patří na špičkou současných telefonů. Telefon je zpracován jako unibody a hlavní materiál tvoří hliník.

HTC One po stránce výkonu je fascinující zařízení. Zatím jsem nenarazil na program či hru která by dala telefonu zabrat více než by byl schopen pobrat. Ono se není čemu divit s tím co má pod kapotou. Musím říci že ani při bežném provozu jsem nenarazil na lagy, naprosto plynulý a bezproblémový provoz. Po softwarové stránce jsem začal s androidem 4.1.2 prostředím Sense 5. Po měsíci a pár dnech přišla aktualizace na android 4.2.2, který s sebou přinesl vylepšení a dle benchmarků i drobný nárůst výkonu, ale opravdu jen decentní. Telefon má spoustu vychytávek ultrapixelový fotoaparát s technologií ZOE, která kontinuálně snímá a po stisku spouště uloží video přibližně 2s před a 5s po. Následně si můžete vybrat která fotka je nejlepší, odmazat nepohodlné objekty nebo vytvořit sekvenční fotky. Ve foťáku je také spousta více či méně užitečných filtrů. Názor na to jakou má kvalitu si musí udělat každý sám, já osobně si myslím že je velmi dobrá, samozřejmě jsem četl spousty opačných názorů. Další dobrá vychytávka je IrDa port použitel ná jako dálkový ovladač. Určitě zajímavou featurou je BoomSound. Telefon je vybaven stereo reproduktory a vlastním zesilovačem. Nejsem žádný extra náročný posluchač ale musím uznat že zvuk je tedy něco. Za zmínku stojí také kvalitní mikrofon, u kterého se ukázalo že je ten samý jakým se chlubí Nokia v Lumii 920. Jak se dostal ho HTC? Firma, která jej pro Nokii výrábí, jej prodala HTC ač neměla na to práva. Další věcí je display SLCD3, FullHD o velikosti 4.7“. U něj musím říci že to je tedy něco. Přiznávám že tohle mě uchvátilo. Viditelnost na slunci je perfektní. Toto je jedna z devíz HTC One.

Celkově však toho není nutné moc psát, protože článků o tom jak je telefon skvělý na internetu najdete spoustu. Samozřejmě u takovéhoto telefonu může někdo říci, že má i spoustu nedostatků např. rozměry. Já si to nemyslím naopak padne do ruky dobře až mě to překvapilo. Nicméně pak člověku připadají trochu malé, ale to není chyba. Já jsem za dva měsíce spokojen na maximální úroveň. Sice už nemám nejaktuálnější android, po té co před pár dny vyšla verze 4.3, ale doufejme že HTC mákne a přijde tato verze i na One. Nicméně si myslím že jde o perfektního společníka do kapsy. Myslím že my zas nějakou dobu vydrží.

Souhrn:

+ Skvělý display

+ Technologie BoomSound, Zoe

+ Špičkový výkon, odladěné prostředí

+ NFC, Bluetooth, Wifi, IrDA, HSPA+, LTE

Fotky z HTC One:

Noční fotka Makro - fotka z blízka Podzemí s umělým osvětlením (parní kotel v Tower Bridge) McLaren MP4-24 HDR fotka Pohled na Londýn z Greenwich park Můj zvířoun kočičák Méďa 

 

P.S. malý povzdech: při nedávné návštěvě v UK, kromě toho že Google služby se rozjely naplno, jsem koukal po cenách přístroje. Vzal jsem si napaškál Vodafone, který mám tady. V UK bych tento přístroj dostal ZDARMA k paušálu £34 ( cca. 1000Kč ) měsíčně. V ČR platím asi 850Kč/měsíc a za telefon jsem doplácel přes deset tisíc kč. Pak jsem také viděl v UK nabídku jednoho virtuála telefon zdarma k paušálu £31/měsíc. No tak srovnejte s námi.

P.S. větší povzdech: Když už jsme v UK, rozhodl jsem se si pořídit internet i tam. Původně jsem uvažoval vzít si ho v ČR a použít ho třikrát čtyřikrát tak jako to dělám ve Španělsku na Velké ceně, přičemž cena 50kč/den není tak hrozná. Bohužel jsem zjistil že Vodafone pro nové tarify „zapoměl“ připravit datový roaming, původní s RED nefunguje a nabízel cosi přes 100Kč/den s FUP 50MB. Tak jsem nevěděl jestli se mám smát nebo brečet. Tak jsem si koupil simku tam. Za £10 (cca. 300kč) jsem k PŘEDPLACENCE dostal: 300textovek po UK a 500MB dat. Bez smlouvy, uvázku, závazku či nějaké registrace. Pokud se ptáte na tarif šlo o pay-as-you-go text&web od Vodafone UK.

P.S. nej:větší povzdech: služby Google především Play a Now fungovaly opravdu naplno. Mohl jsem si vyzkoušet spoustu věcí. Bohužel po návratu do ČR vše opět zmizelo :(.

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment