Na vlastní kůži: Windows 8 • tdsystems.eu
Na vlastní kůži: Windows 8
wrote Tomáš Dlouhý • published 02.03.2012 00:56 • displayed 733 x • score 0
Před dlouhou dobou, v jednom vzdáleném kralovství žila byla jedna princezna... teda co to píšu, jsem zde publikoval článek o Windows 7 v době beta 1. Dnes jsme v situaci kdy se nám pomalu blíží Windows 8. Proto jsem se rozhodl podívat jak na tom v nyní jsou. Pojďme se tedy poklusem projít spíše obrázkovým průvodcem...

 Nejprve instalace, tak je stejná jako všechny od Windows Vista prakticky není co volit takže to nebudu moc rozebírat, však není nad obrázky:

 

Co se změnilo je obrazovka po spuštění. Není přímo zobrazen login, ale jakýsi obrázek podobně jako v mobilní verzi Windows Phone.

 

Hledá se start

Po přihlášení získáme Metro plochu a z té je možné se podívat na plochu „normální“. Po té co se na ni dostaneme, zjistíme že něco chybí a je to tlačítko Start. Poprvé od Windows 95 chybí ve na liště Start!

 

Ale nevěšme hlavu a táhneme myší do pravého dolního roku (toto však musíme do předu vědět) a hle cosi jako start. Odtud se můžeme dostat zpět do Metro plochy, hledat, sdílet nebo nastavovat.

Nejen start je však nový nyní dostaly ribbony (nabídky ve stylu Office 2007+) i další aplikace včetně průzkumníka. Ve starších to bylo např. Malování (Paint Brush)

 

Nicméně spousta aplikací získává spíše mobilní podobu pro Metro zde Mail a Music (asi náhrada za Windows Media Player), profláklé IE pro Metro vynechávám.

 

Nějaké větší hodnocení věcí jako funkčnost, stabilita či výstřelky nemá zatím smyl dělat, jelikož toto se určitě změní do stabilní (krabicové) verze. Co je však zřejmé Microsoft se opravdu rozhodl vše podřídit rozhraní Metro ze zatím ne příliš úspěšných Windows Phone 7. Jelikož jsem měl k dispozici i předchozí vývojovou verzi Windows 8, vím že postupně Windows mění tvář. No uvidíme, mě osobně se však tento směr nezamlouvá a proto není vyloučeno že s Windows 8 přejdu plně na linux nebo možná Android, který je již dnes i pro x86 procesory. A na závěr jak se vám líbí nový Solitaire?

Btw. změnil jsem ikonku k kategorií článků o Windows na staré dobré logo z doby Windows 3.1.

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment