Pohled na Vision 3D • tdsystems.eu
Pohled na Vision 3D
wrote Tomáš Dlouhý • published 01.03.2012 22:53 • displayed 457 x • score -2
A když už jsem byl nedávno u nVidie, zakoupil jsem si Vision 3D Glasses, tak abych mohl využít i poslední možnosti svého laptopu, jenž se mi nabízí, tj. 3D. To mám již ve svém notebooku integrované(v podobě příjmače), stejně jako 120Hz display. Takže chyběly jen brýle. Je pravda že nějakých 2000 CZK není málo, ale co, když to bude fungovat. No a jak to funguje se podívám (resp. zhodnotím) v tomto článku.

 Napřed musím předeslat, že k tomuto bych sice mohl vyfotit krabičku, brýle a její obsah ale toho jsou na internetu plné články, takže to považuji za zbytečné plýtvání byty. Nutno řící že s investicí jsem nějakou dobu váhal a nebyl si jistý výsledkem. Protože aktivní brýle od nVidie jsou opravdu drahé (očekýval bych že spíše vhodný display a přijmač budou tou poměrově nejdražší částí, ale není tomu tak). Nicméně nakonec jsem se odhodlal a za částku cca 2000 korun brýle zakoupil. Součástí balení jsou brýle, brožury a kabel, kterým se brýle a) nabíjejí, b) připojují k PC. Mohou tak fungovat jak přes USB tak čistě bezdrátově. Dle informací lze na jedno nabití hrát až 40 hodin. No uvidíme. Zatím jsem odehrál cca 12 hodin na různých hrách.

První co každého napadne jsou akční střílečky (či jak se zkracují FPS - first person shoot).Otestoval jsem Unreal Tournament 3 (2007), kde to fungovalo na 100% a ani výkon hry nebyl výrazněji snížen. Druhý test dopadl neslavně, StarCraft II ve 3D je extrémě pomalý a snížení detailů by muselo jít na úroveň medium aby byla hra hratelná, ale to jsem odmítal já. Další na řadu pak přišel hit posledních dní Skyrim, kde jsem nejprve spustil 3D na ultra, avšak docházelo k malému trhání (nVidia musí ještě trochu přidat :) ) Nicméně po snížení detailů na vysoké detaily vše funguje jak má! A ve 3D je Skyrim ještě hezčí! Nemohl jsem vynechat ani Heroes of Might and Magic (údajně nepodporovaný), ale běžel nádherně na full detailech přibližování přes stromy bylo skutečně nádherné! Co jsem taká vyzkoušel (a vysloveně si i to koledují) jsou závodní hry nejprve F1 2010 (2011 nemám) toto také běželo na vysoké a při nejvyšších se mírně trhá. Postarší TrackMania: Nations funguje dobře. Co nefunguje vůbec je starší gothic 3, kde sice obraz je 3D ale hýbat postavou nelze, pohybuje se pouze kamera. Nezkoušel jsem Gothic 4 alias Arcanii, protože ta v nejvyšších detailech nejde bez trhání ani bez třetího rozměru. Takže takové jsou výsledky s hrami.

Zkoušel jsem i dema (resp. demo obrázky a videa) a ty fungují skvěle (jak jinak). Při přehrávání videí (ne-3D) je možné skze doinstalovatelný přehrávač nVidia 3D Vision Video Player stažitelný se stránek nVidie. Avšak ne vše funguje v pořádku. Ne každé video dekóduje do 3D. Poslední věc která mě zajíma - Vision 3D a Linux. Zde je otázka složitá. Protože na profesionálních kartách Quadro funguje i v linuxu (resp. ovladač pro tuto kartu zapíná podporu), pro GeForce nikoliv. Nicméně i na internetu s dá najít, že nVidia plánuje povolit na Linuxu 3D Vision i na GeForce kartách, jen se neví kdy. Snad to bude brzy. 

Abych technologii nějak zhodnotil. Pratický význam bych dnes doma viděl jako machrovina pro příbuzné, kamarády či třeba ukázka prarodičům, kteří třeba pamatují první televize (ještě černobílé) a dnes by mohli vidět i next-gen. Hlavní doménou (v současnosti) bych viděl jako podpora zábavy tj, filmů (vlastní Imax doma) nebo her. A možná to je důvod proč je to takový hit další rozšíření zábavy. Nicméně si myslím že v brzké době se dočkáme dalších využití třeba při výuce. Nerad bych prorokoval něco co s nemusí nakonec ani stát. Pokud bych však mohl něco poradit: zkuste to, je to opravdu super! Je až k nevíře že to je realita....

 

...3D nadále budu sledovat a občas sem hodím nějaký ten postřeh....

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment