OpenSuse 12.1 • tdsystems.eu
OpenSuse 12.1
wrote Tomáš Dlouhý • published 30.11.2011 22:59 • displayed 287 x • score 0
Před několika málo dny vyšla nová verze populární linuxové distribuce OpenSuse s poněkud zvláštním verzováním. Namísto očekávané 12.0 nese nová verze označení 12.1. Ale o tom více již v článku.

Především je nutné konstatovat, že toto je první verze od převzetí Novellu společností Attachmate což je společnost, které má velmi blízko k Microsoftu. Nicméně jak toto nové uspořádání ovlivnilo (open)Suse distribuci? Vlastně ne příliš, nově se jen ke všemu přidává copyright nového vlastníka. Verzování však je spíše výmyslem komunity okolo otevřené verze, openSuse. V novém systému číslování pro nás 1 = listopadová verze, 2 = červencová verze a 3 = březnová verze. Vždy s odstupem osmi měsících. Z čehož je vidět, že distribuce mění a stabilizuje vývojový cyklus. Každá major verze bude mít 3 minor vydání což znamená že 12.2 můžeme očekávat někdy v červenci 2012, 12.3 v březnu 2013 a další major tj. 13.1 v listopadu 2013. Tedy major verze každé dva roky. Každá verze bude podporována 18 měsíců. Instalace se od poslední verze příliš nezměnila. Projít ji lze rychle odklikáním několika tlačítek „Další“ stejně jako se v instalaci podrobně vrtat. Výchozím desktopem je již dlouhou dobu KDE4 tentokráte ve verzi 4.7.2. Kromě toho si můžeme zvolit Gnome 3.2 stejně jako menší lxde, xfce atd. Nově opensuse podporuje souborový systém brtfs, jehož použití však u mé instalace způsobilo problémy a musel jsem se vrátit k ext4, díky čemž nemohu využít snadného obnovování systém a jednoho z lákadel nové verze Snapperu. Kopírování souborů bylo velmi rychlé za méně než deset minut bylo vše připraveno k použití.

Na rozdíl od předchozí verze se v novém systému neprojevily žádné problémy a tak přišel na řadu spuštění. V několika recenzích jsem si přečetl že další novinka systemd, která nahrazuje initd, způsobuje zpomalení systému na mém novém laptopu jsem si oproti předchozí verze nevšiml žádného zpomalení, což však může být dáno také vylepšenou podporou platformy Intel Sandy Bridge v kernelu 3.1. Až budu mít trochu času a klidu pokusím se ozkoušet rychlost startu na mém starém laptopu. Posun na novém systému byl i oproti starému laptopu jsem zpozoroval například u grafické karty. Můj původní laptop byl osazen grafikou ATI, kterou výrobce přestal podporovat v ovladači 9.3 (březen roku 2009). Nicméně do doby podpory pro každý nový kernel/X11/mesa, a vlastně i celou distribuci, bylo nutné čekat než se AMD uráčí vydat novou verzi ovladače a to ještě vždy s podporou starších verzí. A když skončila podpora zbyly uživatelům tak maximálně oči pro pláč. Naštěstí je v nouzi nejvyšší zastoupila komunita, která vydala relativní kvalitní opensource ovladač. Nicméně jaký to balzám na duši v podobě Nvidie. Linuxový ovladač (oficiální od výrobce), který již na stránkách nějakou dobu je, jsem nainstaloval na novou vonící kernel 3.1 zcela bez problému ještě ten samý den co openSuse vyšlo. Je pravda že jsem použil beta ovladač 285.05.09. Navíc jsem již v době psaní tohoto článku nainstaloval další (opět v release notesu chybí zmínka o podpoře Linuxu 3.1) verzi beta 290.10. Celkem viditelný rozdíl oproti AMD/ATI. Ale zpět k OpenSuse jako takovému. Jako desktopové prostředí jsem, tradičně, zvolil KDE. Ovšem nezapomněl jsem nainstalovat i Gnome, na které se až budu mít čas také podívám. Pokud se týká změn suse tradičně zelené (a nemyslím tím ekologii), tentokráte kysele. Skin působí dobře. Podobně byl již systém zbarven ve verzi 11.2 – že by náhoda? Stejná čísla jen jiné pořadí? Takže kysele zelená opět ve verzi 21.1 čili listopad 2029? Ne teď vážně. Porovnání výchozích vhledů 12.1 (vlevo) a 11.2.

Porovnání plochy OpenSuse 12.1 (vlevo) a 11.2

Výkon systému je fascinující. Nová verze je opravdu rychlá, což se projevuje na všech místech. Žádné zbytečné čekání na spuštění aplikací (snad kromě tradičních zpomalovačů Firefoxu a OpenOffice), ale ani toto není nijak hrozivé. Multimédia je tradičně nutné doinstalovat, ale oproti předchozím verzím nabízí nejen možnost instalace při pokusu spuštění, ale nově také nasměruje na příslušný repositář. Musím říci že celý systém ve mně budí velmi pozitivní dojem.

Na závěr jsem velmi spokojen s novou verzí. Je rychlá pohodlná a stabilní. Designově je také povedený díky modernímu prostředí KDE 4.7.2. Jediné co stále není schopen nějak rozběhat je nová TV karta integrovaná do notebooku, ačkoliv ji rozpozná a načte k ní i správný ovladač. Možná dělám někde chybu já. Jsem velmi spokojený.

Malá rekapitulace:

+ Tradičně rychlá a jednoduchá instalace

+ Podpora HW

+ Rychlý a moderní OS

+ Záběr distribuce (od běžného po pokročilé servery)

 

Verze balíčků:

Kernel 3.1.0
KDE    4.7.2
Qt    4.7.4
X.org    1.10.1
LibreOffice 3.4.2
Gimp    2.6.11
Glibc    2.14.1
GCC    4.6.2

 

 

 

 

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment