OpenSuse 11.4 • tdsystems.eu
OpenSuse 11.4
wrote Tomáš Dlouhý • published 07.04.2011 22:34 • displayed 222 x • score -3
Když rok zpátky jsem napsal recenzi na openSuse 11.2 doufam jsem že se mi bude dařit referovat i o další verzi. Což se ovšem nepovedlo a tak i když předchozí verzi jsem měl nainstalovanou a používal ji (dokonce jako hlavní systém - Windows mám jen kvůli hrám), nenapsal jsem o tom ani řádku. Přitom pokud jsem chválil 11.2, pak z 11.3 jsem byl naprosto unešen! Před necelým měsícem vyšla nová verze openSuse 11.4. Na rozdíl od předchozí se na tuto podívám blíže, a protože ji testuji již od milestonů je čas se podívat jak dopadne na ostrém počítači...

(open)Suse byla vždy jedna z nejlepších distribucí jaké jsem používal.Poprvé jsem se s touto distribucí potkal (na svém pc) když jsem zakoupil!! krabicovou verzi 9.0 Professional na Linux Expo tehdy speciálně slevněnou pro tento veletrh z 3000 na 1500kč. O té doby jsem si na Suse zvykl a používám jej téměr všude kam dávám linux. Ale nyní se podívejme na novou verzi. Instalace jako vždy rychlá snadná a pohodlná, proběhla bez problémů. Co ovšem byl problém a opravdu velký, že při bootování po instalaci (první i jakékoliv další) pokud jsem dal v zavaděči grub spustit opensuse rozblikal se mi celý obraz. Co situaci vyřešilo byl pokus o start failsave režimu, ale ten se pro změnu pouštěl setsakra pomalu ale nablikal. Řešení jsem přece jen našel průzkumem všech parametrů jádra u režimu failsave. Stačilo i pro klasický start dát "highres=off" a obraz neblikal! Vše ostatní probíhalo již v pořádku. Nicméně o nějakých problémech jsem četl i v různých diskuzích.



Jako desktopové prostředí jsem zvolil KDE 4.6.0, na což jsem maximálně zvyklí. Moje grafická karta resp. její OSS ovladač je stále vylepšován a tak dříve pro mě nepoužitelné rozostření pod průhledným prostorem najdnou v nové verzi jde (u předchozí nešlo ani po upgradu KDE, Mesy ani X.org na verzi 1.9).Takže jsem se rozhodl nebát se a vyzkoušet i experimentální styl vzhledu oxygen-transparent ale musí se to ručně doinstalovat viz návod přímo v odkazu. Vypadá to velmi pěkně. Co se také povedlo je nový KNetworkManager-plasma správa sítí pro KDE. Jak můžete vidět na posledním obrázku, non-qt aplikace se neintegrují úplně vč. průhledných rámů. Jinak ostatní KDE aplikace jsou pěkné jednotné! Odezva systému je perfektní. Dokonce bych si troufl tvrdit že i o několik řádů oproti předchozí. Vidět je to nejvíce na FullHD videu, které jede viditelně plynuleji, ač ani předtím nedocházelo k trhání. Malinko pomalejší je obnovení okna po minimalizaci a to díky experimentálnímu (průhlednému) vzhledu ale zase není to nijak výrazné. OpenOffice byl nahrazen LibreOfficem. Firefox je obsažen v podobě 11. betaverze čtyřky.



Celkově je nové openSuse perfektní. Momentálně mě sice kromě velmi subjektivního pocitu zrychlení ale nenapdá žádná výraznější novinka, které bych nějak pocítil, protože aktualizované balíčky považiji za samozřemost, zvláště pokud jdou doinstalovat do starších verzí. Ale moment, jedna přeci jen tzv. rolling updates, které mají v budoucnu umožňovat snadný upgrade na novou verzi, něco jako u arch linuxu. A ještě jedna věc pekelně rychlý správce balíčků - zipper opět zrychlil a tentokrát dost viditělně.

Nicméně aby závěr nevyzněl negativně - openSuse 11.4 je skvělý upgrade pro stávající verzi. Je to rychlý, moderní a přitom i vzhledově pěkný operační systém. Jako i u starši verze platní, že openSuse nemá jednoznačně definovanou skupinu uživatelů, je vhodné jako pro naprosté linuxové nováčky tak pro velmi pokročilé uživatele.

+ Jednoduchá a rychlá instalace, s možností zaběhnout do hloubky
+ Distribuce pro více užití a pro všechny uživatele
+ Rychlý, stabilní a moderní systém
+ Podpora HW
- Menší problémy, které mohou nastat při startu systému (možná je to jen mým starším laptopem)

A ještě pohled na verze baličků

Kernel 2.6.37.1
KDE    4.6
Qt    4.7
X.org    1.9.3
LibreOffice 3.3.1
Gimp    2.6.11
Glibc    2.11.3
GCC    4.5

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment