HTC Desire Z • tdsystems.eu
HTC Desire Z
wrote Tomáš Dlouhý • published 10.01.2011 15:52 • displayed 766 x • score -3
Před zhruba měsícem jsem oznámil, že jsem si koupil nový mobilní telefon.Jde o telefon značky HTC a vybavený operačním systémem Android od Google, konkrátně Desire Z. Pojdmě se podívat na nový telefon z blízka...

 První věc, které si člověk všimne je viditelné dělení na dvě části, telefon má totiž QWERTY klávesnici, proto dostal do jména písmeno Z. HTC slovem Desire značí své super-smartphony vybavené OS Android. Před tím tady byl model Desire, který na rozdíl od Z-ka nemá hardwarovou klávesnici, je postaven na starší generaci procesorů (Snapdragon), který je byť na vyšší frekvenci (1GHz u Desiru) pomalejší než 800MHz Scorpion u Desiru Z, kterému také pomáhá lepší grafická karta (resp. grafický koprocesor). Je tu však ještě jeden Desire s přídomnkem HD, který značí úplný TOP android součastnosti. Byl představen společně s Desire Z v září 2010 v Londýně. Oproti oběma Desirum má display 4.3“, 768 MB RAM a 8Mpx fotoaparát. Proti Desire Z má pak 1GHz procedor Scorpion. Chybí mu však HW klávesnice. Na Desire HD (dále jen DHD) jsem čekal více něž měsíc než se HTC uráčí jej dodat Vodafonu, ale povolil jsem dříve než se tak stalo a zakoupil telefon, jenž podle dřívějších informací Vodafone neplánoval, jen reagoval nedostupnost DHD, a to HTC Desire Z (dále jen DZ). Parametry telefonu jsem již v úvodu naznačil, i přes na první pohled pomalejší procesor je tento telefon opravdu nadupaný. Skoro bych se odvážil tvrdit že nejde o telefon ale o jakýsi komunikátor, jenž přidává i podporu pro telefon pro mobilních sítích. Ale pojďme se podívat na telefon, jako celek.

Pokud vezmete telefon do ruky první pocit je, že se vracíte do mobilního pravěku. Telefon váži opravdu hodně 180g (pro zajímavost můj první telefon z roku 2001 Motorola T2288R měl váhu 140g). Nicméně u tohoto telefonu je k tomu konkrétní důvod – celokovová konstrukce (kryty telefonu jsou hliníkové) velikost displaye (ten má 3.7“) navíc kombinována s HW klávesnicí. Na velkou váhu si ovšem zvyknete velmi rychle. Jednu menší nevýhodu to má, každý telefon, který nemá kovovou konstrukci pak působí v ruce jako plastová hračka pro děti (nevyjímaje novou vlajkovou loď androidů Nexus S, kterou pro Google vyrobil Samsung a použil byť dobré plasty ale stále jen plasty, stejně jako u svého Galaxy S). Opět příklad - vzal jsem do ruky svůj mamky 5310 XpressMusic, který váží 70g a bál se o to, že mi telefon vypadne. Rozdíl 110g byl opravdu velký a i když i dříve byl pro mě telefon lehký nyní byl jako pírko. Ani rozměry nejsou nejmenší avšak nejsou tak hrozné, jak se mě někteří snažili v mém okolí odradit od takto velkých telefonů. Pasuje ideálně do ruky, ale zase je nutné si na to zvyknout. Pokud jde o display je samozřejmě dotykový, je vybaven kapacitní technologií i s multitouchem. Drobnost, které jsem se musel přizpůsobit, jsou senzorová tlačítka pod displayem, která pomáhají ovládat Android. Chvíli trvá zvyknout si že člověk na této straně nesmí moc přejíždět display. Dalším prvkem je optický trackpad, který slouží jako kursorové klávesy a v případě stisku i jako potvrzovací tlačítko. Další tlačítka na mobilu jsou hardwarová a jde o zapnutí telefonu, hlasitost a spoušť fotoaparátu. Samotné klávesnice je kapitolou pro sebe. Na první pohled malinká tlačítka, avšak v reálu velmi dobře řešená. Stisk kláves je tak akorát (dle mého názoru), jediné co mi chybí je nepodpora českého slovníku pro HW klávesnici i přesto, že na SW je bez potíží.

Operační systém Android je v tomto telefonu rozšířen o leckterým uživatelem kritizovaný HTC Sense, avšak (možná proto, že jde o moje první setkání s ním) dle mě velice povedené UI. Zkoušel jsem (nerootovaně) spustit i jiná UI resp. launchery, ale vedle Sense mě zas tak super nepřipadali. Android je obsažen ve verzi 2.2 tedy podle kódového názvu Froyo. Nejprve jsem si musel zvyknout nejen na dotykový display ale i na přechod ze Symbianu k Androidu, které se opravdu velmi liší. Ale vzhledem k tomu, že jsem již android testoval na VM a měl v roce několik telefonů vybavených androidem tak to nebylo zase tak obtížné. Pokud jde do výkon telefon je opravdu velmi rychlý, veškeré animace plynulé a na nic se nečeká. Telefon se neseká, je stabilní, i když některé aplikace občas padnou (spíše ty doinstalované z Marketu). Vůbec instalace nových programů je oproti Nokii výrazně jednodušší. Narozdíl od Symbianu nejsou nutné certifikáty a software lze pohodlně instalovat jak z marketu tak pokud se povolí v nastavení i mimo market. Když jsem sháněl co bych neměl v telefonu vynechat dostal jsem od přátel s Androidy mnoho zajímavých typů jako např. Barcode (čtení čárových a obrázkových kódů), Kompas, NetCounter, Angry birds. A právě naštvaní ptáci nás přivádějí k dalšímu tématu a ta jsou hry. Koupil jsem si android v předvečer jeho převlečení do mobilní konsole. Právě v těchto dnech spousta velkým herních studií začala vyrábět nebo oznamovat hry android. Např. Gameloft která vytváří hry pro mobilní telefony já jsem si stáhnul hru Asphalt 5 HD (určen pro telefony s min. rozlišením 800x480). Nebo Electronic Arts (EA) která chystá celou sadu her a již existuje i port FIFA 2010. Existuje i spousta her zdarma na Marketu ke stažení. Pokud jde o Java hry je nutné si stáhnout program třetích stran, samotný android je neumí. Nicméně nezajímavý není ani doinstalovatelný emulátor starších konsolí vč. GameBoy Advanced či PlayStation One. I ty nejnáročnější hry jsou díky výkonému grafickému čipu velmi plynulé.

Mutlimédia jsou pak samostatnou kapitolou. Zvuk telefonu při hovorech mě nejprve velmi překvapil byl úplně jiný než u Nokie, ale o mnoho lepší. Zvuk např. u hudby je na integrovaný reproduktor prý kovový (já teda nic neslyším, ale dle ohlasů je to tak) – je tedy pravda že je jiný než z kvalitních reproduktorů za n-tisíc ale opravdu někdo čeká že do telefonu se budou dávat Hi-tech repro? Já tedy ne a mě i s mým hudebním hluchem (ano hluchem) přijde v pořádku vzhledem k velikosti zařízení. Video telefon zvládá přehrávat i 720p! Pro přehrání jiných formátů než 3gp je ovšem nutné stáhnout na marketu nějaký přehrávač (např. Rocket player), pak lze přehrát od avi, wmv až po flv či mkv. Plynulost přehrávání je pak dobrá, zvláště v okamžiku kdy zmizí lišta s ovládáním přehrávače. Telefon na rozdíl od Nokie obsahuje pouze jednu kameru která má 5MPx a video točí ve formátu 3gp až do rozlišení 720p při 30FPS. Kvalita videa i fotek velmi záleží (tak jako vlastně u každého fotomobilu) na světelných podmínkách za nichž je snímek pořizován. K zlepšení fotek ve tmě pak pomáhá LED blesk. Fotky jsou dobré ale je pravdou že u takovéhoto telefonu bych si dokázal představit i lepší fotoaparát. Nicméně na HTC nejsou tak špatné. Další zábavnou (ale i praktickou funkcí) je GPS navigace. Ta pokud jsem ve venkovních prostorách zvládne první fixaci do 10 sekund pak je doba obvykle kratší cca 3 sekundy. Velmi mě potěšili mapy Google Maps 5, ač se stahují z internetu, přesto jsou velmi dobré. Integrovaná off-line navigace není špatná ale má pár ale. Osobně se nemohu dočkat slíbení navigace od TomTomu, která má být pro telefony Desire Z a Desire HD zdarma!

Konektivita a její možnosti jsou vskutku velké. Počínaje zastaralým GPRS přes EDGE až po UMTS. Samozřejmostí jsou datové přenosy před HSDPA do 14,4Mbps a HSUPA do 5,76Mbps. Telefon také podporuje Wifi a to ve variantách b/g/n. Zajímavostí je technologie DLNA, která pomocí wifi umí připojit mobil k televizi (bohužel nemohu otestovat nemám na to TV). Telefon lze připojit k PC kabelem nebo před Bluetooth. Telefon umí počítači poskytnout své připojení (tedy umí sloužit jako router) ale umí i z PC si převzít připojení a šetřit data v mobilu. Bez zajímavosti není ani wifi připojení až 4 počítačů, kterým pak bude poskytovat internet. S internetem pak souvisí také synchronizace a tenhle telefon se synchronizuje snad se vším myslitelným. Od google účtu přes facebook, twitter až po maily adresáře kontaktů i kalendáře. Užitečnou funkcí je přenos kontaktů, kalendáře a zpráv ze současného telefonu před Bluetooth. Kancelářské možnosti jsou také velmi velké. Kromě synchronizace mailů je zde nejen prohlížeč office dokumentů ale i jednoduchý editor textů, tabulek a prezentací. Jen škoda že nepodporuje OpenDocument (openoffice).

Nakonec jsem si nechal display, klávesnici a design. Na ten je použita technologie S-LCD od Sony. Uhlopříčka je 3.7“ a rozlišení 480x800. Čitelnost displaye je velmi dobrá i na sluníčku (a že ostré zimní může být horší než letní). Klávesnice jsou v telefonu dvě. Klasická androidí softwarová a QWERTY klávesnice hardwarová. I ta SW je fajn, ale měřit se s HW prostě nemůže. Klávesnice telefonu má relativně malá plastová tlačítka, přesto se na nich velmi dobře píše. Je podsvícená a má dvě programovatelné klávesy. Klávesnice obsahuje čtyři řady znaků. Přichycení klávesnice k zbytku telefonu je prý revoluční a HTC jej vymyslel speciálně pro Desire Z. Popravdě mechanizmus vyžaduje určitý grip, ale dá se to naučit a pak je to hračka. Poslední věc design telefonu. U takové tohoto telefonu je design na prvním místě, proto nečekejte módní výstřelky nýbrž solidní manažerský telefon. Díky použití hliníkového obalu je velmi elegantní.

Telefon prakticky nemá žádnou nepřekousnutelnou vlastnost. Ono v této cenové kategorii by to byl asi velký problém zařadit kompromisní přístroj. Výjimku pak tvoří výdrž, ale u ní prostě můžu mít telefon s extra výdrží ale nulou funkcí ne maximem funkcí a nulovou výdrží ono totiž každá funkce žere baterku. Samozřejmě že existuje řada jednoúčelových zařízení které jsou lepší ve své funkci než toto více účelové zařízení např. telefon (jako telefon) ná lepší výdrž, fotoaparát samozřejmě bude fotit lépe i nejlevnější kompakt, přehrávače hudby mají lepší výstupy, navigace jsou rychlejší atd. ale toto je víceúčelové kombinované zařízení, která má právě tyto funkce a jejich kombinace si žádá kompromis v rámci rozumných cenových parametrů. Ale celkově je toto jedno z nejlepších víceúčelových zařízení, která jsou v současnosti na trhu a pokud se podaří cenu ještě srazit u operátora je to bez diskuze. Další věc, kterou bych měl zdůraznit je že bez internetového paušálu si takové zařízení ani nepořizujte jeho schopnosti jsou pak značně omezeny a je to takové dražší těžítko na papíry. Poslední věc co telefon limituje, ale to se dá snadno napravit, je pokud nemáte účet Google, ten já mám a proto Mohu používat telefon naplno.

 

Souhrn:

+Display

+Konektivita

+Android

+Synchronizace se vším

+Kancelář, mail a organizační funkce

+Konstrukce

+QWERTY klávesnice

+/- Průměrný fotoaprát

-Výdrž

 

Fotka z telefonu:

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment