Tak näkemiin Nokie • tdsystems.eu
Tak näkemiin Nokie
wrote Tomáš Dlouhý • published 24.12.2010 23:40 • displayed 182 x • score -6
Finským na shledanou (näkemiin) jsem se rozhodl rozloučit se svou Nokií 6124 classic i platformou, která především nokii vděčí za svůj úspěch tedy Symbianem. Po zhruba dvou a půl letech přišel čas vyměnit mobil za nový. Ale než vydám článek o novém, pojďme se podívat na více jak dva roky zkušeností se starým...

Teď již předchozí telefon byl mým prvním smartphonem (telefonem s otevřeným operačním systémem) i první nokií. Tehdy o pořízení rozhodla nejen široká škála funkcí, která je rozšířítelná právě díky OS, design (konzervativní ale pěkný) ale také velmi přijatelná cena (první smartphone s cenou pod 5000Kč!). Telefon byl vybaven čipem pro příjem čtyř pásem sítí GSM, podporoval dvě pásma UMTS. Co bylo ovšem zajímavé byla podpora rychlých datových přenosů pomocí HSDPA! Měl procesor o taktu 396MHz a vybaven pamětí 64MB RAM úložné médium mělo 35MB a bylo rozšířitelné microSDHC kartami (teoreticky až 32GB). Fotoaparáty byly hned dva: jen vepředu zamýšlený jako kamera pro u nás nepoužitelné video hovory a hlavní 2Mpx a video max. 320x240. Display měl 2“ s rozlišením 240 na 320. Konstrukce ač podle recenzí plastová se v reálu chovala jako kovová. Jako operační systém byl použit Symbian S60 3rd edition 9.2 FP1. Telefon uměl číst PDF i office dokumenty (DOC,XLS a PPT). Co chybělo citelně byl autofocus u fotoaparátu a o něco méně pak GPS. Tehdy jsem telefon ohodnotil 9.4 z 10.

A teď pár postřehů po těch letech. Symbian jako takový je bezesporu kvalitní systém. Obzvláště na klasických telefonech s nedotykovým displayem. U dotykový zaspal, ale to je jiný příběh. Co mě mrzelo (a někdy opravdu štvalo) byla povinná certifikace. V pozdějších dobách byl telefon pomalejší a při větším vytížení (i při spuštění jedné aplikace) častá hláška „nedostatek paměti“. Přišel jsem nato, že integrovaný prohlížeč (mj. postavený na jádře WebKit) ač dobrý má právě nejvíce problémy s pamětí a proto jsem jej nahradil Operou pro S60. Co se mi líbilo, byla ovšem relativní jednoduchost, velké možnosti nastavení a velmi dobré data. Co bylo na pomezí bylo množství aplikací (pro něco jich bylo nepřeberně, některé rapidně chyběly).  Co rozhodlo, že je čas koupit nový telefon bylo ulomení dvou cca 1mm krát 1mm hajzlů u krytku baterie a to že část krytu byl odtažená a nedržela. Postupem času (a docela rychle) se situace zhoršovala a tak přišel čas změnu. Začal jsem tak proces výběru telefonu v němž nejprve dominovala Motorola Milestone 2 (zde proti hrála jen absolutní nedostupnost na trhu v ČR), po něm jsem si vybral HTC Desire HD (na ten jsem čekal více než měsíc a půl až jej HTC ráčí dodat Vodafonu, který jej měl od řijna v nabídce) a nakonec jsem se nedočkal a zakoupil HTC Desire Z, ke kterému se připravuje recenze, která bude za cca měsíc. Ale teď již nezbývá než říci ač měl starý telefon několik chyb, byl jsem s ním spokojen a jsem rád že jsem si tehdy vybral zrovna ten model.

 Recenzi na starý telefon si můžete přečíst zde.

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment