Týden se StarCraftem • tdsystems.eu
Týden se StarCraftem
wrote Tomáš Dlouhý • published 11.08.2010 22:34 • displayed 99 x • score -2
Když jsem před necelým týdnem napsal, že jsem si zakoupil StarCraft II, ještě jsem netušil (resp. jsem mohl napsat první dojmy) jaká je to hra. Po týdnu hraní všech možných částí se podívám na SC2 znovu. Změní se hodnocení?

Ano i ne. Popravdě bych asi přidal dvě procenta hodnocení. Hra je naprosto fantastická ne jen nejlepší RTS od vydání WarCraftu III roku 2002, ale také možná i nejlepší hra posledních deseti let. Obsahuje naprosto fantastické spojení realtime strategie (RTS) a žánru RPG. Mluvit o nejlepší hře historie, je ale předčasné zatím jí  zůstává první StarCraft, ale zpět ke dvojce. V single playeru můžete trénovat jednotky, provádíte vylepšení proti zergům a protosům na základě výzkumu. Jediné co to mírně zkazí je, že si své vylepšení nepřenesete do multiplayeru. Určitě by to zatraktivnilo hru, jelikož každý hráč by mohl přijít s řadou zajímavých vylepšení. Po otestování multiplayeru jsem zjistil, že chybějící LAN pro hráče s originální licencí nemusí mrzet, jelikož přes službu Battle.net je perfektní. Opět je zde mal výtka v podobě rozdělení na regiony, kdy si není možné StarCraft II zahrát s kamarádem z jiného kontinetu. Pro naši zemi platí region Evropské Unie.

Ale abych jen nechválil, jedna věc mě zklamala (avšak je možné, že vylepšení přijde s prvním přídavkem) a to implementace Zergů, mé nejoblíbenější rasy v prvním díle. Připadají mi v SC2 lehce odfláknutí. Pochopitelně, je to díl především o Terranech, ale přeci jen i Protosové (na které budeme čekat nejdéle) jsou lépe použitelní. Jsou takový nemastní. Silní jsou pouze v kampani, když hrajete proti nim. Jinak u skirmish módu jsou na rozdíl od terranů a protosů relativně snadno porazitelní. Bohužel. Ale jak říkám, zegrská část nás čeká za půl roku, snad se blizzardu podaří i tuto rasu vyladit. Prozatím se mi ale nelíbí.

Kampaň jsem již dohrál a rozehrál znovu, tentokráte na vyšší úroveň. Mezi úrovněmi je ovšem radikální skok. Např. třetí mise "zero hour" je  na úroveň normal slušně hratelná, dokonce jsem vybudoval armádu a vybil zergům základnu, a cca poslední čtvrtinu čekání na posily (posledních pět minut) prožil v relativním klidu. Na úroveň víše je ovšem problém ubránit vlastní základnu, do toho plnit dobrovolný úkol (záchranu tří skupin terranů), natož teprve útočit na zergy. Když už jsem u vedlejších úkolů - velmi doporučuji je plnit. Dají se získat nejen bonusové body ale hlavně body pro zmíněný výzkum! A díky tomu to není procházka růžovým sadem. A co teprve na obtížnost "Brutal"....

Proti SC2 jsem se rozhodl otevřít si také první díl, a porovnat oba StarCrafty. Ten skok je něměřitelný nejen díky grafice. Hratelnost je vylepšena i oproti WarCraftu III. Celkové rezimé k této hře, tak zní: StarCraft II je naprosto bezkonkurenní hra. Nabízí spojení vylepšení toho nejlepšího ze StarCraftu I (na jehož jádře stále běží) herní část s  vylepšením toho nejlepšího z oblastni hratelnosti a možností WarCraftu III a navíc zabalené do naprosto fantastické grafiky! Kromě toho má nějaký příběh. Narozdíl od předchozích craftů neni revolucí. Jen plně využívá prostor, který si blizzard postupně vybudoval od WarCraftu I po WarCraft III. Spojení žánrů RTS a RPG je dobrým nápadem. A jěště nějaké shrnutí článku:

+ Úžasné spojení RTS s RPG

+ To nejlepší ze SC a W3

+ Skvělá grafika

+ Rozdíl v obtíženostech

+ Hratelné i na non-hitech počítačích

+ Vylepšený Battle.net

+ Diablo (v jedné misi)

- Nedodělní Zergové

- Občas problémy s příkazy pro jednotky (místo útoku se pouze přesozouvají)

Konečné hodnocení: 97%

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment