StarCraft II: Wings of Liberty • tdsystems.eu
StarCraft II: Wings of Liberty
wrote Tomáš Dlouhý • published 05.08.2010 23:10 • displayed 100 x • score -4
V předchozím článku nazvaném Legendy vrací úder jsem psal o třech hrách, které se vrací na výsluní. První dvě byly zastoupeny remake verzemi. O třetí jsem se jen zmínil. Tato však vyšla v nové verzi, resp. první díl trilogie pro každou rasu, a začínají Terrani...

Lehce nekonkrétní úvodu článku, avšak dle titulku musí být každému jasné o které hře jsem to mluvil. Ano o nástupci legendy všech ledend, hře která se do minulého týdne hrála (a možná ještě někde hraje) StarCraftu! Na druhý díl jsme čekali opravdou dlouho. Zrovna nedávno jsem procházel staré vydání herních časopisů a zde jsem narazil na novinku že si blizzard zaregistroval doménu www.starcraft2.com. Bude to znít neuvěřitelně - šlo o srpnový Level z roku 2000, na kterém se nacházela jako plná hra v již zmíněném minulém článku, a to Seven Kingdoms. Ano 10 (slovy -deset-) let jsme čekali. Samotný Starcraft byl vydán roku 1998 a ještě v témže roce přišel datadisk zvaný Brood wars. O rok později (1999) Blizzard vydal zvláštní edici pro online hraní WarCraftu II: Battle.net edition a pak  (2000) pokračovatele Diabla, Diablo II, které následoval jeho datadisk(2001). V roce 2002 přišel blizzard s RTS nové generace a další legendou WarCraft III, které o rok později pořídil datadisk. Pak vyšel online World of WarCraft (2004) a pak dlouho nic, kromě datadisků k WoW. Ale letos vyšlo to, na co zástupy fandů čekají již více než deset let - StarCraft II: Wings of Liberty.

Ale není to jen tak. Tato verze obsahuje pro single-player pouze terrany. Další rasy (Prottos a Zerg) si jěště musí počkat. Blizzard se rozhodl vydat trilogii. Avšak očekává se, že jeden díl vyjde ještě letos. Druhý pak z kraje roku přístího! Nicméně pro mutliplayer jsou dostupné všechny tři rasy. Ale teď již k první části. Samozřejmě jsem neodolal a došel si koupit StarCraft II. První věc co člověka praští do očí, je to, že S2 nejde "ukrást". Můžete si jej (myšleno instalační DVD) libovolně kopírovat, libovolně půjčovat přátelům atd. S2 totiž obsahuje licenci a ta je svázaná s účtem na službě Battle.net. A do hry se tak musíte pomocí tohoto účtu přihlásit. Díky tomu je jedno, zda hrajete doma či u kamaráda. Jde totiž o to, zda máte platnou licenci na hru jako takovou. Nevýhodou je pak, že když se ocitnete bez internetu S2 si prostě nezahrajete. Nepochopitelné je ovšem to, že klasický multiplayer po lokální síti již není možný, i pokud by se všichni hráči přihlasily do Battle.netu. Blizzard se rozhodl tahat vše přes svoje servery.

Pokud mám napsat své dojmy, pak na mém již čtyři roky starém HW hra běží na střední detaily. Hra má "umělou inteligeci" a tak otestuje váš HW a rozhodne, na co má maximálně a více vám ani nenabídne. Jestli je to dobře, nechám na čtenářich. Ale zpět k dojmům. Po prvních testovacích hraních musím říct, že se mi hra móc líbí! Jednotky, souboje, grafika, souboje, ingame videa, mezihry, souboje a pořád dokola. Abych mohl napsat rozsáhlejší hodnocení však potřebuji čas. Podle recenzí na internetu je hra skvělá i přes několik chyb. Ovšem pokud bude Blizzard hru podporovat ještě za 12 let, tak jako od vydání první verze tak by to mohl opravit :).

Já osobně hodnotím 95%. Kde jsem ztratil pět procent? Něco za chybějící LAN, chybějící single kampaň Zergů a Protosů a pak nemůžu dát přece jen tak po prvním dni hraní 100%. Ale hra mě dostala, už teď se teším na další díly a budu je opět kupovat hned po vyjití!  I když to stojí nemalé peníze (1400 Kč).

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment