Nevhodný Safety Car • tdsystems.eu
Nevhodný Safety Car
wrote Tomáš Dlouhý • published 28.06.2010 16:27 • displayed 1750 x • score -5
Ne nebude to nic proti Safety Caru (SC). K hodnocení včerejší Velké Ceny Evropy ve Španělské Valencii jsem si nachal odstup na vychladnutí, ač pro můj oblíbený tým, to dopadlo velmi dobře (2. + 3. místo). Přesto nelze bez povšimnutí ponechat jednu událost - po nepříjemné havárii Marka Webbera nepovedený výjezd bezpečnostního vozu...

Když se v F1 stane vážná nehoda, velmi špatné klimatické podmínky nebo se na dráze vyskytne něco co nemá, vyjede na trať SC, který startovní pole zpomalý a umožní bezpečné odstranění nebezpečného předmětu, následků nehody nebo vyčkání na uklidnění podmínek. Tento vůz má, pokud vyjede na trať počkat na prvního pilota dle aktuálního pořadí, Ovšem při VC Evropy vyjel mezi druhým a třetím vozem. Problém nastal v tom, že druhý vůz pořadí - Lewis Hamilton - to stihl ještě před vyjetím SC z boxů, resp. ještě před koncem čáry na dráze, která je ještě součástí výjezdu z boxů, a třetí v pořadí F.Alonso nikoliv. Ten již musel se zařadit za SC a tím ztratil a velmi.

To by ovšem nebyl FA aby to nechal jen tak. Proto tým požádal o to, aby si stěžovali na LH u vedení závodu. A skutečně Ferrari dosáhlo svého a LH byl penalizován projetím boxové uličky. Jenže tato je ve Valencii natolik krátká a Lewis měl takový náskok, že se vrátil po zajetí k odpykání trestu zpět na druhém místě, tady z takového ze kterého odjel. Jediné co ztratil byla šance na výhru, protože před ním jedoucí Sebastian Vettel měl náskok vice než 15 místo 2 sekund. FA ovšem očekával, že se LH propadne nejméně za něj, ale to se nestalo. Jeho dotaz směrem k týmu co je s tím Lewisem, mu bylo odpovězeno, že byl druhý - je druhý. Avšak FA to opět nestačilo a začal brečet po závodě novinářům, ale to je již jeho problém. LH byl potrestán, ačkoliv tentokráte sporně, ale asi mu něco přidali za předchozí přestupky, takže beru. Druhou věcí je, že mezi komisaři seděl český zástupce pan Radovan Novák, který je znám svým obdivem k Maxovy Mousleymu (bývalý šef FIA) a ten je znám svou nenávistí vůči McLarenu, kterou praktikuje i Novák. Proto věřím, že pokud by pravidla byť jen trošičku umožnila LH potrestat více, např. zastřelit, rozčtvrtit a každou část odeslat na jinou stranu (ironie), jistě by neváhal a nechal tento trest udělit. 

No ale něco k závodu. Na závod McL přijel jako jediný bez významných novinek. Renault, Mercedes a Ferrari převezly výfuky alá RedBull, RedBull s Williamsem přivezly F-Duct kanál dle McLarenu. A tak Mcl čekal propad, který na konec nebyl tak výrazný. Závod byl poznamenán těžkou nehodou MW, přesto jediný (a to musí uznat každý, i já jako nefanoušek ferrari) kdo byl opravdu poškozen, ale ne tak jak si samy myslí, je právě ferrari. Protože na SC nevydělal jen LH, ale např. Barrichelo, Kubica, Kobajaši atd. A když v závěru se FA neubránil ani právě Kobajašimu, zmar ferrari byl dokonán. Přesto FIA měnila pořadí od zeleného stolu a FA posunula z 9. místa na osmé. Nicméně vyjetí SC je chyba vedení závodu, ne LH, který byl velmi přísně potrestán, přesto zajel famózní výsledek. Těším se na VC Velké Británie, za čtrnáct dní, kam má McL přivést velké změny na voze!

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment