SGU první řada: totální propadák! • tdsystems.eu
SGU první řada: totální propadák!
wrote Tomáš Dlouhý • published 16.06.2010 21:36 • displayed 176 x • score -1
Do pauz jsem uváděl své hodnocení seriálu Star Gate Universe co třetí díl. Po obrovském zklamání z middle-final, sem se rozhodl počkat na dokončení celé série, a pak ji zhodnotit celkově, s nadějí, že tento pohled na události v kontextu dalšího děje se malinko zlepší. Jenže chyba lávky seriál po skončení první řady musím zhodnotit jako totální propadák!

 A zde bych mohl své hodnocení ukončit. Ale já se pokusím rozvést, proč si myslím o tomto seriálu to co jsem doposud psal. Budu zde mluvit o jeho druhé půlce, jelikož první má několik svých vlastních článků. Seriál spolu se svým návratem na obrazovky po přestávce začal vypadat, že se mírně zlepšuje. Ovšem několik posledních dílů (asi osm) to vše srazilo, a seriál zazdilo. Telenovela, což je žánr, ke kterému seriál směruje je to úděsná. Chápu v dnešní době o úspěchu rozhoduje především sledovanost, a sci-fi není zrovna to, co táhne, ale udělat ze stargate telenovelu? to je fakt špatný vtip. Konec konců podle prvních informací mělo finále první řady sledovanost v USA při premiéře cca. 1,5M diváků. Tohle u nás strčí hravě do kapsy Ordinace v růžové zahradě! Ale zpět k samotnému sgu. Autoři slibovali objevování antických technologií. Nevím jak ostatní diváci, já jsem z technologií neviděl snad nic, snad kromě lodi samotné a předchůdce křesla pro ovládání. Stále nejsou sto pořádně ovládat ani zbraně či obranu. Děj se odehrává pořád v těch samých prostorách, žádné nové místnosti, žádné nové laboratoře nic. Pokud je o kameru, střih, režii tak ani tohle není změněno. Stále ten otřesný styl, který kopíruje snad všechny možné jiné seriály dohromady. Děje epizod? stále to samé, naprosto na poslední chvíli udělané, chatrné, bez myšlenky nebo návaznosti. Rádoby temná atmosféra je již jen dokreslením nedostaků SGU. No více nemá cenu rozvádět.

Tento seriál stojí za velké kulová. Snaha orientace na masového diváka selhala. Tradiční diváci SG1 a SGA utekly, nový nepřišly. Pokud jej autoři chtěli posunout směrem k ubrečeným seriálům pro ženy, tak pro ně je seriál příliš ponurý a nesrozumitelný (při vší úctě k této skupině diváků). Pro původní fanoušky stargate je moc sladký a pro ostatní kategorie je debilní. Tomuto seriálu nedávám příliš dlouhou životnost. Klasik by řekl, že dává mu rok maximálně dva. Původní SGA ukončily kvůli nízké sledovanosti, a to měl sledovanost dvojnásobnou. Na začátku celé série jsem si řekl, že dostane šanci na jednu sezónu. Po prvním zklamání, sem se musel přemlouvat, s naději že se vše změní k lepšímu. Jenže ono ouha, proto, byť za čtvrt roku, kdy se má druhá série začít vysílat, se může můj názor změnit, jsem se rozhodl odepsat tento seriál. Možná se budu koukat, a možná, když budu hodně líný tak ne. Bohužel to nevypadá, že by se v dohledné době objevil některý ze slibovaných filmů a tak se i pomalu loučím se stargate jako takovým.

HODNOCENÍ za celou sérii 17 ze 100 (ale jen proto, že je to stargate)

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment