Třetí double, druhý v řadě • tdsystems.eu
Třetí double, druhý v řadě
wrote Tomáš Dlouhý • published 14.06.2010 15:29 • displayed 105 x • score -1
Po téměř darovaném doublu z Turecka si McLaren dojel pro naprosto fascinující a brilantním výkonem podpořený double i v po roce navrácené GP Kanady. Navíc poprvé v letošní sezóně do startu nestartoval z poleposition žádný pilot stáje RedBull.

 Poleposition získal v dramatickém závěru kvalifikace pilot McLarenu Lewis Hamilton. Stájový kolega Jenson Button měl startovat původně z pátého místa, ale jelikož Mark Webber musel měnit převodovku dostal se na čtvrté místo. Po startu, který byl sice dramatický pro střed až konec pole, si prvních pět udržely své pozice. Později předjel MW Jensona, o podobnou věc se pokoušel i Sebastian Vettel na Lewise, který se nedal a radši zajel do boxů. Chvíli na prvních místech kroužily RedBully a byla zde obava, že díky strategii to budou opět ony kdo ovládne závod. Ovšem ani MW ani SV nebyly sto je tak rychle, že když zajely ke své výměně pneumatik, dostali oba až za Jensona Buttona. Díky lepší zastávce se novým lídrem stal Fernando Alonso. Po odjetí několika kol se ukazuje, jak špatně na tom je stav trati, na které se moc nejezdí a že opotřebení pneumatik je mnohem větší i u tvrdých směsí, než se čekalo a tak dochází k další zastávkám v boxech. Jejich výsledkem je překvapivá změna - na čele závodu se objevil nevýrazný MW, který na rozdíl od týmového kolegy zůstává na trati o mnoho déle aby mohl na konci závodu na měkkých pneumatikách zkusit zajíždět co nejrychleji. Při zastávce se také před FA vrací Lewis, když se FA zamotá s pomalejším jezdcem při výjezdu z boxů. MW sice na starších zato zahřátých pneu ujíždí trojičce LH+FA+JB jen chvíli, ty pak začínají odcházet.  SV dostává příkaz týmu, aby se snažil dojet trojici, protože tato trojice to riskne a dojede na současných pneu, ovšem přichází vtipná odpověď jak je mám asi dojet když mi vůz jede pomaleji a pomaleji. Ano SV začal mít problémy s motorem a musel nakonec snížit počet otáček, aby mu motor neodešel do věčných lovišť. Ovšem MW ztrácí výrazněji a výrazněji, až je nakonec nejen trojicí dojet ale i Lewis ho předjede. Když se k podobnému manévru chystá i FA, Mark raději zatočí do boxů. Po návratu se ukazuje, že  předpokládaná výhoda čerstvých navíc pneu navíc měkké sady není tak velká, protože trať byla již v průběhu dostatečně pogumována a díky tomu je opotřebení pneu výrazně menší. Pořadí na prvních místech je tak definitivní, jen se ještě přehodí Jenson s FA. Naopak se mu nedaří dojet ani kolegu SV, který musel omezit otáčky. Když se MW podaří zahřát pneu a tím snižovat ztrátu je pozdě, před ním je jen 10 kol a čtyři silní jezdci. Přes velké opotřebení pneu (Lewis stavěl pro druhou výměnu v 27 kole ze 70) risk prvních třech vyšel a McL tak může slavit po druhé v řadě double.

Závod byl napínavý a dramatický, i když šlo o suchou trať. Dokonce ani Safety Car nemusel na trať. Jediné co zkazilo přenos byla TN Nova, jelikož si nejprve komentátor ani nevšiml, že FA byl předjet Jensonem, ale hned místo opakovačky hodily reklamu. Navíc jeho neustálé hledání toho, co by se mělo penalizovat. No prostě se na to nedá na TV Nova koukat, resp. poslouchat. Ale zpět k závodu. Závod výborný, podobně jako výsledek. V čele šampionátu jezdců se nám trochu přeházelo do čela šel Lewis za ním je Jenson a dosavadní lídr MW je třetí. U konstruktérů McL odskočil RedBullu. Doufám, že za dva týdny při Velké Ceně Evropy ve Valencii ve Španělsku se budou opět radovat stříbrno-červené monoposty z Wokingu!

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment