Strašák jménem nacismus • tdsystems.eu
Strašák jménem nacismus
wrote Tomáš Dlouhý • published 05.02.2010 21:48 • displayed 171 x • score -4
Toto téma je velmi ožehavé, a tak se mu každý snaží vyhýbat,aby nebyl náhodou označen za příznivce. Pokaždé, když se o nacismu (resp. fašismu) mluví jsou cítit tendence toto téma tabuizovat, skrývat a zamlčovat. Jako například u Hitlerovy knihu Mein Kampf. Velkou vlnu nevole zvedla snaha německého úřadu (který zkoumá soudobé dějiny) vydat tuto knihu, aby byli schopni pokrýt tuto problematiku dříve něž neonacisté. Ono totiž v roce 2015 vyprší autorská práva na tuto knihu a tak si ji bude moci vydat kdokoliv. Práva dnes vlastní německé ministerstvo spravedlnosti.

Právě toto utajování či vytváření tabu okolo nacismu a její ideologie může však vést k přesně opačnému efektu - zakázané ovoce nejvíce chutná. A tak snaha tajit knihu může být kontraproduktivní. Místo zatracení a zapomenutí této ohavné ideologie může dojít k jejímu rozšíření. Nejsem (neo)nacista, přesto jsem si také ze zájmu stáhl z internetu český překlad této knihy, a začal jej číst. Můžu však říci že horší snůžku hovadin jsem snad nikdy nečetl. Ta kniha se nedá prakticky přečíst. Děs a hrůza. Při prvním pokusu jsem se ztěží prokousal první kapitolou, teď už jsem o něco dále. Pokud bych měl nějak zhodnotit, ta kniha ukazuje jak moc chybělo autorovi vzdělání.

Ovšem ukazuje také něco jiného - pravdu o Hitlerovy a nacismu (aka národního SOCIALISMU). Po přečtění některých kapitol to  vypadá jako při čtení rudého práva tj. boj proti kapitalistovy či o útrapách dělnického (či chudého) lidu a jeho nadřazenosti. Později dochází k vytvoření mýtu o arijské rase. Avšak ta první část ukazuje na tradiční komunistickou (resp. všeobecně levicovou) lež že nacismus je opačnou (tj. pravicovou) ideologií. Není, nebyl a nebude. Vždy to bylo jen jiným druhem (levicového) socialismu. Vím, že všeobecné povědomý, komunismus nalevo a nacismus napravo se asi nezmění, přesto tato kniha dokazuje blízkost obou těchto systémů na ovládání lidského myšlení. Nenávist Hitlera ke kominismu je pak jen nenávist konkurenční ideologie.

Abych nějak zakončil tuto myšlenku. Jde o to, co jsem napsal již v úvodu. Snaha zakrývat, tabuizovat a potírat jakýkoliv zájem o nacismus může mýt přesně opačný výsledek - tj. jeho značné rozšíření. Neříkám že by se měl propagovat, ale mělo by se o něm mluvit, ukazovat hrůzné následky a dodávat materiály aby si každý mohl udělat svůj názor. Ono totiž si stačí přečíst úvod této knihy aby bylo každému aspoň trochu rozumnému člověku jasné že tohle fakt není nic dobrého. Pokud ovšem není cílem nacismus podpořit a rozšířit...

 

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment