Více databází • tdsystems.eu
Více databází
wrote Tomáš Dlouhý • published 31.01.2010 23:31 • displayed 123 x • score -3
Kromě přípravy na zkoušky si tu a tam najdu alespoň chvilku na vývoj WNC, takže pomalinku přibývají části, které sice už měli být hotovy, ale kvůli málo času nejsou. A nedávný článek o souboji s PostgreSQL naznačuje další novinku.

Nakonec jsem PostgreSQL server "porazil" a dokázal napsat teď již z 90% funkční ovladač pro tuto databázi. V podobné fázi se nachází ovladač pro SQLite (zatím jen 2.x, pro SQLite3 prozatím nekomunikuje s PHP ač je knihovna podle phpinfo() připojena a funguje).

Takže se nám tu objevuje další zásadní novinka - podpora více databází. A díky tomu mám také v budoucích verzích zkusit rozchodit WNC na Oracle (samozřejmě na OracleXE) a v souvislosti s již dříve popisovaným chodem na Microsoft IIS, také zkusit vytvořit ovladač pro MS SQL Server. Kvůli tomu bude muset dojít k úpravě v knihovně, kde jsou v řadě míst vloženy SQL dotazy přímo. Proto teď do ovladače píšu sestavovače dotazů, které sice již byli částečně hotové, ale teď je nutné je udělat naplno a výhradně. Pak řešení dotazů bude čistě v režiji ovladače, se kterým bude knihovna komunikovat.

Když už píšu o WNC, rozhodl jsem se do 5.2 přetáhnout pár novinek z plánu pro budoucí verze. K tomu bylo nutné přepsat některé moduly. Jedním z přepsaných modulů je blog. Kromě modulární architektury (možnost vložit například i reklamu či wnc widget do článku) přibude podpora jazyků. Článek tak bude možné napsat ve více jazycích a přesto bude se tvářit jako jeden a ten samý (podobně jako budou pracovat aktualizace článku). S touto novinkou také souvisí modul úvodní stránky ta musela být také uzpůsobena nové funkci. Kromě toho bude blog obsahovat možnost hodnotit článek čtenáři.

Původně plánované "stránky v databázi" budou nahrazeny a budou součástí tabulky wnc_posts tedy budou podporovat všechny featury článků. Jen typ "článku" bude "page". Kromě toho jsem rozšířil i slibované "heslo" na článek, nyní pokud jej zadáte, bude součástí relace a při každém vstupu do článku nebude třeba znovu zadávat, do ukončení session. V budoucích verzích pak přibude i volba pro přístup pouze registrovaným uživatelům a pak se pro čtení článku/prohlížení stránky bude nutné přihlásit a být uživatelem patřičné úrovně.

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment