Gnome 3: Pohled na Shell • tdsystems.eu
Gnome 3: Pohled na Shell
wrote Tomáš Dlouhý • published 18.01.2010 18:07 • displayed 780 x • score -4
Již několikrát v minulosti jsem se tu několikrát opřel do desktopového rozhraní GNOME a zmiňoval téměř panickou hrůzu uživatelů z nadcházející verze 3.0. Ta má kromě protřídění kódu, zrušení zastaralých knihoven a Shellu být prakticky stejná. Rozhodl jsem se zkusit jak v současnosti funguje...

Dopředu je nutné říct, že dnes již existuje verze 2.29.5, ale OpenSuse nemá takové repositáře pro Gnome jako pro KDE, kde se objevují nové release, a tak jsem musel sáhnout po Gnome 2.28 které je součástí openSuse 11.2 a má komponentu gnome-shell. Test tak probíhá na starší verzi.

Co mě překvapilo hned na startu - žádný splash screen nenaběhl. Až plocha s horní lištou, kde je pložka činnosti (activities), u prostřed jsou hodiny a pak systémová část s launchery. Úplně v pravo pak bylo moje jméno (coby jméno přihlášeného uživatele) a v něm nabídka na nastavení či vypnutí prostředí. A klasický gnome desktop. Vůbec vývoj (a nechci říct že je to špatně) připomíná postup vývojářů KDE, kteří také šli v dobách kde 3.9.x cestou, že existující komponenty KDE3 nahrazovaly postupně za nové KDE4.

Výsledkem toho je, že jedinou novinkou v současnosti je předělaná hlavní lišta. Dosavadní menu ať už to "klasické" nebo trojmenu známe z ubuntu je skryto v položce činnosti. Zároveň je do menu soustředěno i desktopové vyhledávání, poslední použité dokumenty a spuštěné aplikace.

 

V novém gnome nejsou pro unix tolik známé virtuální plochy. Jsou nahrazeny aktivitamy. Ty si můžeme v Shellu libovolně přidávat a ubírat, ale pro zatím nejsou konfigurovatelné. Zdá se mi, že by to mohl být v budoucnu podobný smysl jako aktivity z KDE4. Nový je u přepínač uloh (alt+tab).

 

Pokud bych měl vyslovit nějaký závěr. Porovnávat toto s KDE4 je nemožné, zkuste si srovnat trpaslíka (gnome) s obrem (kde). Ale je nutné říci, že jde o vývojovou verzi a překvapivě je to velmi stabilní, ačkoliv použitelnost v současnosti jen jako nový koncept menu. Samozřejmě v budoucnu (lze aspoň doufat) že to bude sloužit i k nečemu jiném.

Po téhle krátké zkušenosti mohu uživatele gnome ubezpečit, že jejich gnome se nijak výrazně nemění. Jen je přidán Shell, který zatím prakticky na spouštení aplikací. Ovšem i pro řadu velmi konzervativních uživatelů (a že jich okolo gnome je hodně) si myslím (bojím) bude i takto malá změna nepřijatelná. Ale doufám, že se vývojáři případnou první reakcí nenechají odradit a budou tento koncept vylepšeovat. Ač nejsem fanda tohoto prostředí, Gnome potřebuje prodělat nějakou "revoluci" a i když tohle není snaha je vidět. Jsem zvědav jak vývoj půjde dál.

 

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment