KDE 4.4 beta 2 • tdsystems.eu
KDE 4.4 beta 2
wrote Tomáš Dlouhý • published 23.12.2009 22:42 • displayed 353 x • score -3
O první betě jsem se zmínil jen že vyšla, jelikož v době vyjití jsem ji nemohl stáhnout. Proto jsem se rozhodl počkat na betu 2 a podívat se podrobněji až na ni. Proto v tomto článku se budu spíše zabývat novinkami KDE 4.4 jako celku.

Takže co nového přináší. V první řadě změnu neviditelnou - nyní je prostředí KDE4 závislé na Qt 4.6, o které jsem se již zmínil v článku KDE opět rychlejší, kde se zmiňuji o obrovském zrychlení jen pouhým přechodem na tuto knihovnu. Pokud jsem četl reakce na KDE 4.4 beta 1 údajně mělo být pomalé a nestabilní. Menší problémy s plasmou jsem také zaznamenal a mezi určitou aktualizací jsem musel dokonce nainstaloval jiné prostředí (jako náhradní jsem zvolil E17). Ale zpět k aktuální verzi. Tato verze se zdá v pořádku, odezva je velmi rychlá a stabilita? Na to že je t beta velmi stabilní, až se občas divím. Očekávám stabilní verzi opravdu stabilní. Ale teď  něco k viditelným novinkám.

Začnu u součásti nejdůležitejší - plasmy. Zde kromě výrazných vylepšení stability přišel nový konfigurační dialog, umožnující libovilný plasmoid zpřístupnit vzdáleně a nastavit klávesové zkratky. Tyto volby jsou přístupné u každého plasmoidu. Pak zde můžou být další volby. Viz následující obrázek konfigurace systémové části panelu:

Velmi důležitou, avšak zatím ne přiliš hotovou (plně dokončená bude až v KDE 4.5) je mód plasmy pro netbooky. Ač sám takové zařízení nevlastním, otestoval jsem ho na klasickém notebooku.

Zlepšením prošel také krunner, který je nyní možné uchytit k hornímu okraji obrazovky a dialog nastavení se integroval přímo do něj.

Mezi další vylepšení patří náhledy obrázků v složce dříve, než je složku otevřu. Opomenout nelze ani nový plasmoid připojovení zařízení, který umý připojit zařízení bez nutnosti otevřít nějakou aplikaci. Vynechat nemůžu ani funkci okopírovanou z Windows 7 - chytnutí okna a přetažení k okraji kde se maximalizuje.

Nakonec jsem si nechal funkci opět velmi užitečnou. Jde o vylepšení kwinu, novinku, která bude opět dotažena až v další verzi KDE 4.5. Jde o seskupovaní oken. Tuto funkci již uměl sice Compiz, ale zde jde o vytvoření jakách si záložek, v rámci jednoho okna. Velmi zajímavá novinka.

Zmíněné novinky považuji za nejzajímavější pro uživatele. Kromě praktického použití i pěkně vypadají. Navíc celé prostředí se chová velmi stabilně a rychle i přesto, že jde o vývojovou verzi. Jsem již teď zvědav na finální podobu. Kromě toho má konečně vyjít i KDevelop4 spolu s KDE 4.4.

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment