Rozšířené mýty o Lisaboské smlouvě • tdsystems.eu
Rozšířené mýty o Lisaboské smlouvě
wrote Tomáš Dlouhý • published 09.10.2009 09:05 • displayed 102 x • score -2
V diskuzích k článkům o novém požadavku prezidenta ČR Václava Klause na zařazení pár vět do smlouvy jsem objevil tři celkem rozšířené mýty o Lisabonu.

Prvním je že smlouva  je neveřejná nebo dokonce tajná. NENÍ. Každý kdo umí hledat na internetu si může do svého oblíbeného vyhledávače zadat slova Lisabonská smlouva  a vyskočí (tohle slovo sice nesnáším, ale bežní uživatelé jej rádi ohledně PC používají). U mě například na prvním byl odkaz na stránky Ministerstva Vnitra, kde stačí kliknout pod textem na Lisabonská smlouva.

Druhým velmi populárním mýtem je že smlouva má přes 1600 stran textu a tak není možné si je nastudovat. Opět LEŽ jak věž. Toto kvantum stran mají všechny dosud platné evropské smlouvy a jež má právě Lisabon ZCELA nahradit.  Po otevření zjistíte, že samotná má 274 stránek včetně omáčky. Tzv. konsolidovaná verze smlouvy (tj. souhrn všech smluv do jednoho dokumentu) má právě díky LS již jen 392 opět včetně omáčky.

Posledním, že oblíbeným mýtem je že není v čestině. JE v našem jazyce právě například na linkovaných odkazech v tomto článku u prvního mýtu. Ano je to sice pro normálního člověka silně nečitelná právničtina, ale to je prostě každá smlouva a obzvláště mezinárnodní. Možná kdybychom to chtěli čitelné občany, tak by to i těch 1600 stran mělo.

 

A teď k samotnému návrhu pana prezidenta (kterého si jinak velmi vážím). Mám za to, že si LS pan Klaus nejen nepřečetl ale ani ji neviděl, nečetl články v novinách atd. Čeští zástupci v EU si totiž již jím požadovaný dodatek o lidských právech ( který jinak do LS nepatří) prosadily již dříve. Navíc sám ani nezveřejnil (a asi ani nezveřejní) obsah či jen formu tohoto dodatku. Tady nejde totiž o ten dodatek, jde jen o další zdržovací taktiku jak oddálit odsouhlasení smlouvy. Je totiž nanejvýš zřejmé, že LS u Ústavního soudu projde. Pokud by byl dodatek přilepen je také možné že by v celé EU musel ratifikační proces začít od nuly.

Jen nechápu proč má pan prezident z LS takový strach. Nejde o výrazné posílení pravomocí EU (bohužel) jde jen menší změnu vnitřního uspořádání a navíc zjednodušení dnes tak složitého smluvního systému v EU. Možná se bojí proto, že by pak přišel o možnost kritizovat EU za složitost....

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment