YourTranslator na .NET • tdsystems.eu
YourTranslator na .NET
wrote Tomáš Dlouhý • published 08.09.2009 11:12 • displayed 128 x • score -3
Kromě vývoje WNC jsem v minulosti rozjel také program na výuku cizích slovíček nazvaný YourTranslator. Poslední verze 2006, ač je k dispozici loňská aktualizace je již zastaralá. Již dříve jsem rozjel práce na jejím inovování, avšak narazil jsem na to, že stále nejsem sto splnit jeden z hlavních cílů nové verze multiplatformnost.

A zde mi s existujícímy Delphi došla trpělivost. Dlouhu slibovaná nová verze Kylixu (resp již jen její Delphi část, založená na Mono/.Net) se stále nekoná a stejně tak nepoužitelný FPC/Lazarus (open-source pascal) tak jsem se rozhodl změnit vývojový nástroj. Po pár nesmělých pokusech s Javou, která by jmenovaný cíl umožňovala, jsem zjistil že je pro tento produkt ne zcela vhodná. Dalším na řadě bylo C++. Zde ovšem nestačí me znalosti ani mé požadavky na nějaký Framework. Jediný vhodný kandidát, Qt narazil na zmíněné znalosti. Dlouho jsem se smiřoval s variantou že bude opět jen Windows only. Díky jednomu předmětu jsem měl možnost poznat ovšem C# a .NET. Zjistil jsem, že nejenže mi umožní snadno a rychle vytvořit nový YourTranslator v MS Visual Studio, ale i díky snaze Novellu i jednoduše importovat v Linuxu (BSD,MAcu,...) do MonoDevelopu a vytvořit balíček pro tyto systémy.

Jiště uvědomuji si, že to bude od uživatele očekávat přítomnost Mono, ale i ve Windows bude muset být nainstalovaný .NET framework, takže tohle bude stejné. Konec YourTranslatoru na Deplhi (můj oblíbený, ovšem již téměř mrtví, programovací jazyk) a přesun na .NET si vyžádá odklad z letošního roku (plánováno na prosinec) do roku příštího. Přeci jenom práce na Delphi verzi již dost pokročila.

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment