KDE 4.3 Beta 1 • tdsystems.eu
KDE 4.3 Beta 1
wrote Tomáš Dlouhý • published 12.05.2009 13:10 • displayed 943 x • score -6
V repositářích k opensuse se objevila nová verze KDE 4.3, tentokrát s označením 4.2.85. Jak již číslo vetší než 80 napovídá, jde dle tradic verzování KDE, již o betu. Pár novinek jsem objevil prakticky na první pohled. Pojme se na ně podívat....

Tou první je další významné zrychlení celého prostředí. Opravdu systém má nyní lepší odezvu a ne jen pocitově. Opravdu je KDE4 rychlejší a rychlejší verze od verze. Samozřejmě jde o betu a tak trpí tu a tam nějakými dětskými nemocemi a nestabilitou, ovšem kterou zaznamenávám už teď jen výjměčně, a to přesto, že jsem do dneška používal alpha verzi (4.2.71).  

Ale teď již k novinkám viditelným. Spolu s uvedením čtvrté verze zmizel z KDE klasický nastavovaní KConfig a nahradil jej systemsettings, který vypadal jako nastavovací utilita distribuce Kubuntu. Na tento nástroj jsem si popravdě nezvykl dodnes. Přestože jsem se ten nový naučil používat, pořád mi nějak nesedí. A tu v betě 1 kde se vzala tu se vzala následujíci možnost.  Pod tlačitkem Configure se skrývá následující dialog:

kde pokud rozklepnete nabídku View style, uvidíte možnost přepnout na klasický styl KConfigu! Možnost se jmenuje Classic Tree View a výsledek?

Klasický styl je zpět! Jsem tomu velmi rád. Ale k dalším novinkám,které jsem (zatím) objevil. Na řadu přichází také vylepšený dialog pádu aplikace KCrashHandler:

Vylepšením si také prošel plasmoid pro připojení paměťových zařízení (kytičky na pozadí si nevšímejte) :

Další novinky? Určitě. Možnost nastavit jedno či dvoj klik pouze pro Dolphin. Dále přibyla možnosti nastevení v již zmíněmén systemsettingu, vylepšena byl icon tray lišta. Reorganizováno bylo nastavení některých plasmodů atd. Zatím je to vše co jsem objevil. Změny, které jsem tu vyjmenoval, ovšem nejsou proti KDE 4.2.x ale proti alpha verzi 4.3 (konkrétně 4.2.71).

Pár slov na závěr. Vývoj další verze opět překonává moje představy o tom, co by mělo nové KDE umět. Teď už to není jen o dohnání funkcí, které KDE4 ztratilo přepisem od nuly. Mám zato, že tato verze překoná KDE 3.5.10 a KDE4 tak konečně vystoupí ze stínu a překoná odpor (který je ovšem zbytečný - nebo marný? ) některých uživatelů. Opravdu už zde se plně ukazuje síla celého prostředí a knihovny QT 4.x. Doufám že vývoj neskončí a bude pokračovat započatým tempem.

Na úplný závěr. Nedávno jsem vydal článek o Windows Seven Transformation Packu. Všechny obrázky z tohoto článku jsou sejmuty s tímto tématem. Styl GUI je však Bespin (snaha o napodobění OS X, pro změnu). Avšak nikde jsem neukázal pohled na celou plochu tak zde je:

Skoro jako Windows 7. Aspoň je vidět, kde MS bral inspiraci, když stačí přidat stejné téma a KDE4 je jak Win7. Ikonka IE je skutečné IE7 pod linuxem více v článku Internet Explorer pod Linuxem.

 

Edit Article
Srovnání Win7 a KDE at 2009-05-12 13:47:20

BTW. když už jsme u těch Windows 7. Narazil jsem na pěkné hodnocení prostředí Windows 7 a KDE4. Není to zvykem linkovat na jiné servery ale teď udělám výjmku článek naleznete zde.

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment