Plány pro Gnome 3 • tdsystems.eu
Plány pro Gnome 3
wrote Tomáš Dlouhý • published 28.04.2009 00:42 • displayed 168 x • score -1
Nedávno jsem na internetu objevil několi článků, o tom že vývojáři to s vydáním desktopového rozhraní pro linux Gnome 3.0 myslí koněčně vážně. Nicméně je otázkou jali cestou půjdou, za tou kterou se vydalo KDE nebo jen evolucí prostředí.

Bohužel po přečtění článků na toto téma, mám ten pocit, že se rozhodly pouze pro cestu evoluce. Dle mého názoru bylo vždy o krok, né-li dva, napřed KDE. S novou čtyřkouvou řadou pak doslova uteklo, i když to bude trochu hulánský výraz, tak o deset let. A proto chce-li se gnome vrátit na alespoň na ty dva kroky, musí provést podobný radikální řez. Avšak zřejmě se tak nestane a tak zůstane gnome3 jen technologicky zaostalým prostředím. Samozřjemě některé jeho novinky budou zlepšení ale jen v kontextu předcházejícího Gnome, což ovšem je špatně - software se totiž musí vyvýjet a ne jen "zlepšovat". Mnozí příznivci jistě namítnou, že KDE4 bylo přece za takovou změnu kritizováno, avšak zde nemají pravdu, protože "kauza KDE4" byla jen o předčasném vydání a označení stabliním číslem.

Pevně doufám, ač KDEčkař, že se GNOMAci polepší a rozhodnou se pro radikální řez, který však není nutné provést tak jako u KDE4 a vyvinout pro něj uplně vše od nuly, protože to by trvalo moc dlouho. Stačí když u některých částí, pro něž již existuje náhrada, ji použíjí a odstraní starý a nepotřebný kód, který je v gnome resp. knihovně GTK obsažen kvůli zpětné kompatibilitě a který by možná někdy někdo, ale opravdu jen možná, mohl chtít využít. Ač jsem spokojen s KDE4 (aktuálně KDE 4.2.70) rád bych viděl nějakou konkurenci, protože ta je ne jen potřebná ale i zdravá! Bohužel dle nástinu G3 to nevidím růžově...

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment