OpenOffice vs GO-OO • tdsystems.eu
OpenOffice vs GO-OO
wrote Tomáš Dlouhý • published 03.02.2009 00:11 • displayed 287 x • score -2
Když před pár dny vyšel nový OpenOffice.org (OOO) 3.0.1, ani jsem nezauvažovat o jeho instalaci. Důvod je jednoduchý. Protože i ve Windows používám fork v podobě GO-OO, dříve známého jako OpenOffice.org Novell Edition...

Na rozdíl od standartního OOO přináší lepší podporu OpenXML. Rychleji implementuje novinky a patche a je celkově rychlejší , přes to že to stále není optimální. Go-OO je důkazem že největší brzdou celého OOO je Sun. Bohužel se to projevuje ve všech ohledech. Problémem na Go-OO nejsou makra VBA z Excelu, mají lepší podporu multimédií na Linuxu, umí otevřít, bez dodání filtru, dokumentu z Worksu, WordPerfectu a v ramci dokumentu i schémata Visio (a vůbec kompatibilita s MSO je lepší). Samotné spouštění aplikace je rychlejší. Celková stabilita se zdá také vetší. Podle stránek projektu je i svobodnější než OOO.

I přes odlišnosti podporuje bez problémů rozšíření pro OOO a tak je možné nainstalovat například PDFImport (psal jsem zde). Pravdou je že některým se nemusí líbit že za projektem stojí Novell. Ale popravdě inovace a zlepšení v Go-OO jsou natolik podstatná, že by zarytí odpůrci této měly jí odpustit tu smlouvu s Microsoftem, které mimo jiné právě umožňuje lepší spolupráci s nejrozšířenější kancelářskou sadou.

A pokud Sun nezmění přístup, může se taky stát, že balík OpenOffice zapadne. Bohužel se však obávám, že s ním i fork Novellu. V prostředí Windows vládne jednoznačně MSO. Ovšem v linuxu existuje hned několik kvalitních sad, které zastanou práci OOO. Příkladem je Koffice, především ve vývojové verzi druhé verze. Ač je stále jen betou, do karet mu kraje především integrace s KDE4. Celkově si myslím že OOO pomalu ale jistě Sun zabíjí. A to ve prospěch (který je ovšem sporný) svého komerčního StarOffice.

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment